Реклама / Ads
0| 3205 |15.12.2022 НОВИНИ

Извънредно положение в Перу. Как и защо се стигна до политическата криза?

.
Източник: Twitter
Правителството на Перу обяви извънредно положение в цялата страна на фона на политическа криза, предизвикана от опита за разпускане на Конгреса от президента Педро Кастильо и последвалия му импийчмънт. Войници се разполагат, за да помогнат на полицията да овладее бурните протести на поддръжниците на сваления президент. Съобщава се за жертви при сблъсъците с властите, летищата и пътища бяха временно блокирани. Как се стигна до политическата криза в Перу? 
 

През последните години Перу стана свидетел на поредица от свалени президенти и редица бивши президенти, изпратени в затвора за престъпления, извършени по време на управлението им. В една паметна седмица през 2020 г. страната имаше трима президенти в рамките на само пет дни.


Но дори и по стандартите на Перу случилото се на 7 декември може да се разглежда като потресаващо. Причината - скоростта, с която се развиха събитията и последствията от тях.


В изненадващо телевизионно обръщение към нацията президентът Педро Кастильо обяви извънредно положение в Перу.


Той каза, че разпуска Конгреса и го заменя с "изключително извънредно правителство". По думите му този ход е насочен към "възстановяване на върховенството на закона и демокрацията". 


Това решение предизвика масова реакция. Ръководителят на конституционния съд обвини Кастильо, че е извършил държавен преврат.


Много от неговите министри, включително министърът на отбраната, подадоха оставки на място, а неговият вицепрезидент Дина Болуарте осъди разпускането на Конгреса в Twitter.


Полицията и въоръжените сили излязоха със съвместно изявление, в което се казва, че подкрепят конституцията.


Конгресът се противопостави на Кастильо и свика спешна среща, на която гласуваха с огромно мнозинство импийчмънта му. Президентът Педро Кастильо беше изправен пред гласуване за импийчмънт в Конгреса на 7 декември, преди да се появи в ефир.


Тъй като два предишни опита за импийчмънт не успяха да съберат необходимите гласове, повечето коментатори и анализатори прогнозираха, че той ще оцелее и при този опит да бъде свален от поста.


В крайна сметка две трети от членовете на Конгреса ще трябва да гласуват в подкрепа на импийчмънта, за да бъде той отстранен от поста.


И докато Конгресът на Перу е доминиран от партии, които се противопоставят на Кастильо, той се състои и от много малки партии, които често не са съгласни. Към това се добавя и факта, че обвинението за "морална неспособност“ срещу Кастильо бе неясно и изглеждаше вероятно президентът да успее да оцелее след опита за импийчмънт.


53-годишният Педро Кастильо имаше труден президентски мандат от самото начало. Левичарски бивш учител, той беше избран с малка преднина през юни 2021 г., побеждавайки своя съперник отдясно Кейко Фухимори.


С малко политически опит и без връзките и влиянието на съперника си, той се сблъска с враждебен Конгрес. Кабинетът му претърпя постоянни промени и през 17-те си месеца на власт той имаше пет министър-председателя.


Президентството му също беше засенчено от обвинения в корупция, които според него са част от "политическо преследване".


Големият въпрос е какво е накарало Кастильо да прочете изявлението си. Един от най-близките му съветници каза пред испанския всекидневник El País, че не знае нищо за плана на Кастильо да разпусне Конгреса. Някои смятат, че той може да е бил повлиян от Анибал Торес, който беше негов министър-председател от февруари до оставката му на 24 ноември.


Теорията е, че Кастильо, чийто рейтинг на одобрение сред перуанската общественост е нисък, но по-висок от този на още по-непопулярния Конгрес - е бил насърчен да предприеме драстичната стъпка да управлява с указ с надеждата, че перуанците ще предпочетат неговия извънредно правителство пред избрания, но разделен Конгрес.


Това обаче не се случи. Последва нов опит за импийчмънт, който се оказа успешен. Кастильо и семейството му напуснаха президентския дворец и се отправиха към мексиканското посолство, където планираха да поискат политическо убежище. На път за там обаче собствените му полицейски гардове спрели колата и по заповед на началниците отвели Кастильо в полицията. 


Там той е задържан от главния прокурор.


Мнозина осъдиха опита на Кастильо да разпусне Конгреса и определиха този ход като „автократичен“.


Те го сравняват с „autogolpe“ от 1992 г., испанската дума, означаваща „самопреврат“, която се използва за описание на действията на президента Алберто Фухимори, който успешно разпусна Конгреса и съдебната система с подкрепата на военните.


На фона на облекчението, че Кастильо не е успял, съществува обаче и безпокойство за това какво точно предстои. Недоволството спрямо Конгреса все още е всеобхавтно и протестиращи в Перу призоваха за нови избори. 


Перу остава дълбоко затънала в политическо блато страна. Настоящият президент Дина Болуарте заяви, че ще изкара мандата на Кастильо, който трябваше да приключи през юли 2026 г. Пет дни по-късно, на 12 декември тя предложи изборите да бъдат изтеглени до април 2024 г. На 14 декември тя предложи изборите да се проведат още по-рано, през декември 2023 г.


Гневът сред поддръжниците на Кастильо обаче вероятно ще ескалира допълнително с всеки демонстрант, който загине. Междувременно тези, които не могат да се движат свободно и чиято работа е засегната от протестите, също стават все по-нетърпеливи.


С растящото недоволство президентът Болуарте едва ли ще получи пространството и времето да обедини страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3442 |13.12.2022 Мобилизиран от Русия бил погребан жив, защото отказал да отиде на фронта . 21| 10641 |13.12.2022 Ако мине, кабинетът „Габровски“ гарантира провала на Борисов в 10 стъпки. Защо Чаушеску, Живков, Милошевич? . 1| 3162 |13.12.2022 Депутатите заседават извънредно, изслушват министър Шишков . 2| 3177 |12.12.2022 Н. Минчев: ПП няма да подкрепи кабинета ”Габровски”, защото е с бивши министри от Тройната коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads