Реклама / Ads
3| 2398 |26.03.2024 НОВИНИ

Извънредно заседание на НС, гласува се отказът на Мария Габриел от премиерския пост /НА ЖИВО/

.
Източник: БГНЕС
Народното събрание се събира на извънредно заседание, за да гласува отказа на Мария Габриел от премиерския пост и да обяви първия мандат за неизпълнен.
 

След поредица от обрати и тежки преговори с ПП-ДБ вчера сутринта заявлението за отказ беше внесено официално и така първият мандат след ротацията няма да се състои.





Заседанието беше свикано от председателя на НС Росен Желязков вчера, след като заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, внесе в деловодството на парламента проекта на решение.  

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че партията й няма да участва в разговори за втори мандат, няма да подкрепи и трети.

 

"Това мнозинство не може да реши кардиналните въпроси на България. Не желаем да участваме в сглобки, договорки и задкулисия", категорична бе Нинова.





Съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов от своя страна каза следното:

 

"На първо място наистина си задавам въпросът какво би станало, ако днес залата не подкрепи това решение. Много интересен е този въпрос и според мен не е ясен отговорът. Сетих се за един слоган от началото на Прехода в България, който звучи така - "Днес е един облачен ден за българската демокрация." Дали слънцето ще пробие тези облаци днес зависи от решението на тази зала. Или ще последва буря с градушка. Преди да вляза в залата, чух едно изказване на г-н Борисов. Искам да кажа нещо много важно - ние бяхме добронамерени и през цялото време стояхме в залата. Дамите от ГЕРБ, техният преговорен екип, 4 пъти напускаха преговорите и ние не знаехме дали ще се върнат. Искам да подчертая това. С решение на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и органите на партиите в коалицията, ние потвърждаваме готовността си да реализираме втория мандат като национален, съответно общ с парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС."

 

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков на свой ред каза, че в политиката, както и в живота, най-важното нещо е да си спазваш думата. 





"Най-важното нещо - всяко свое действие да го правиш не от страх, не от алчност, а от чувство за дълг. Няма да влизам въобще в преговорни процеси и дискусии. Има нещо много по-просто, сложено на масата. Има едно споразумение, в което се изисква реформа на правосъдната система, не на хартия, а реално. Реално пред един прозрачен процес, пред който целият български народ да бъде свидетел, че правосъдната система може да бъде независима. В това споразумение няма разделение, има прозрачен процес. Темата за службите е засегната в него също така. 30 години службите работят за всичко друго, но не и за сигурността на българските граждани. Освен интриги, фалшификации, доклади преди избори, те не са постигнали много. Ако тези 3 институции не бъдат оправени, нищо няма да се промени. Не сме постигнали това, което трябва да за една нормална европейска държава", отбеляза народният представител.

 

В неделя Мария Габриел обяви на извънреден брифинг, че ще изтегли номинацията си в понеделник, а ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат. По-късно в неделя вечерта премиерът в оставка Николай Денков в обръщение по БНТ призова ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението и да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променят състава на Министерския съвет.





На 18 март президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група ГЕРБ-СДС - Мария Габриел. На 19 март Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет,  а в следобедните часове държавният глава подписа указ, с който предложи на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 2804 |26.03.2024 Борисов: Срещнах се лично с Асен Василев и ген. Атанасов в четвъртък и петък. Много исках да има правителство . 6| 2692 |26.03.2024 Добромир Живков: ГЕРБ и ПП-ДБ ще се върнат на масата за преговори и ще направят последен опит за правителство . 0| 3816 |26.03.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к „Дружба“ 1 и с. Горни Богров . 4| 2579 |26.03.2024 Проф. Пламен Киров: Гласуването на оттеглянето на кандидатурата за премиер на Габриел е излишна процедура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads