Реклама / Ads
3| 2575 |09.05.2024 НОВИНИ

Известен ирански режисьор е осъден на удари с камшик и осем години затвор

.
Мохамед Расулоф Източник: Berlinale
Дни преди премиерата на новия му филм "Семето на свещената смокиня" в конкурсната програма на филмовия фестивал в Кан, известният ирански режисьор Мохамед Расулоф е осъден на осем години затвор и бичуване в Иран за престъпления срещу националната сигурност.
 

Освен това ще му бъде наложена глоба и конфискация на имущество.

 

В изявление на X адвокатът на Расулоф Бабак Пакня заяви, че съдът е приел, че филмите и документалните филми на Расулоф са "примери за сговор с намерение за извършване на престъпление срещу сигурността на страната".

 

52-годишният режисьор от години е мишена на авторитарния режим, а моментът на произнасяне на тази присъда изглежда е опит на режисьора и на филмовия фестивал в Кан да отстранят филма от фестивала изобщо.

 

Преди премиерата на филма продуцентският екип на режисьора вече беше подложен на натиск от страна на иранското правителство. Миналата седмица Пакня написа в X, че някои актьори са били разпитвани и на тях им е било забранено да напускат страната от официални лица. Според Пакня някои от тях твърдят също, че са били помолени от длъжностни лица да окажат натиск върху Расулоф да изтегли филма от фестивала.

 

Филмът "Семето на свещената смокиня" разказва за съдия от Революционния съд в Техеран, който се справя с последиците от общонационалните протести, обхванали страната през последните години, и изпада в параноя, когато изчезва пистолетът му.

 

През 2022 г. ирански съд осъжда Расулоф на една година затвор и му забранява да снима филми за две години по обвинение в "пропаганда срещу системата", според Human Rights Watch. Преди това иранските власти са го арестували многократно и са конфискували паспорта му заради работата му.

 

В свое изявление Асоциацията на независимите филмови дейци на Иран критикува последната присъда, издадена на режисьора.

 

"За пореден път присъдата на съдебната власт срещу Мохамед Расулоф доказа, че законът е само площадка за упорство и отмъщение в правната система, заразена от правителствената юриспруденция", се казва в нея. "Независимите и свободолюбиви кинематографисти осъждат невалидната присъда на съдебната власт срещу Мохамед Расулоф и застават до него и всички творци, които се подиграват с правителствената цензура."

 

Расулоф, който спечели "Златна мечка" в Берлин през 2020 г. за филма си срещу смъртното наказание "Няма зло", преди това беше задържан през юли 2022 г. за споделяне на коментари, осъждащи правителствените репресии срещу общонационалните протести през същата година. През 2023 г. той е временно освободен поради здравословни проблеми, а по-късно е помилван и осъден на една година каторга, както и на двегодишна забрана да напуска Иран по обвинение в "пропаганда срещу режима".

 

Миналата година режисьорът беше поканен да се присъедини към журито на "Особен поглед" в Кан, но не можа да присъства поради тези наложени ограничения за пътуване.

Преди това Кан е критикувал репресиите на Ислямската република срещу режисьори, като през 2023 г. фестивалът нарече лишаването от свобода на иранския режисьор Саид Рустаи "сериозно нарушение на свободата на словото".

 

Рустаи беше осъден на шест месеца затвор заради филма си "Братята на Лейла", който беше показан на изданието на фестивала през 2022 г. Филмът описваше икономическите борби в Техеран.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2604 |09.05.2024 Радев връща Закона за хазарта заради абсурдни текстове? . 11| 2959 |09.05.2024 Пловдивският кмет: Премахването на "Альоша" сега не е тема за Пловдив . 2| 4371 |09.05.2024 Холандската полиция насилствено прекрати седящата стачка в Амстердамския университет . 14| 4975 |09.05.2024 Путин предупреждава за глобален сблъсък, докато Русия отбелязва победата във Втората световна война (ВИДЕО)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads