Реклама / Ads
2| 6837 |03.10.2024 НОВИНИ

"Железен лъч" сменя “Железен купол” като ПВО на Израел

.
"Железен купол"
"Железният купол“ е част от многопластова система за противовъздушна отбрана, за която се смята, че е една от най-ефективните в света. Тези дни Иран удари по Израел с 200 ракети, Тел Авив свали 99% от тях. И макар Купола все още да е надежден, в Израел вече привършват работа по нова система за ПВО защита, която да спира хеперзвуковите ракети - "Железен лъч".
 

"Железният купол" започна да функционира през 2011 г., до голяма степен в отговор на войната от 2006 г. в Близкия изток, която завърши с поемането на контрола на “Хамас” над Газа през следващата година. Тя използва радари за откриване и прехващане на ракети с малък обсег и безпилотни самолети, припомня Sky News. С нарастването на опасенията относно изострянето на ситуацията по границата на Израел с Ливан, “Железният купол“ е използван за сваляне на ракети, изстреляни от “Хизбула”.


“Железният купол” е разработен от израелската държавна компания Rafael Advanced Defence Systems с подкрепата на САЩ. Системата се състои от поредица мобилни установки, теглени от камиони, разположени на стратегически места в страната.

 

Когато радарите им засекат заплаха, информацията се изпраща в “център за управление на битката“, където военните я анализират, като предвиждат пътя и мястото на удара и решават коя ракетна установка да използват, за да я прехванат.

 

 

 

След това противоракетните системи се изстрелват директно към заплахата - или близо до нея - така че шрапнелите (артилерийски боеприпас с готови поразяващи елементи. Предназначен е за поразяване на жива сила, кавалерия, небронирани цели - бел.ред.) - да я неутрализират.

 

Куполът, известен като “Кипат Барзел” на иврит, реагира в рамките на няколко секунди и се обслужва 24 часа в денонощието.

 

Първоначално той е бил предназначен да защитава градове и стратегически обекти от ракети с обсег на действие от 4 до 69 км, но се смята, че е бил разширен.


Системата постоянно блокира над 90% от ракетите, изстреляни към Израел, като през 2017 г. беше разположена и морска версия за защита на кораби и други обекти.

Ето защо броят на загиналите израелци в настоящата война с “Хамас” остава нисък, докато тези в Газа продължават да се увеличават.


Компанията Rafael Advanced Defence Systems заявява, че е доставила поне две батерии “Железен купол” на американската армия, като Украйна е отправила подобно искане.


Въпреки че е изключително ефективен, той не е съвършен. Куполът има точка на насищане, при която би се претоварил, но това ниво не е известно.

 

При нападението на Иран на 13 април са използвани 170 безпилотни самолета, 120 балистични ракети и 30 крилати ракети, „99%“ от които са били прихванати от ”Железния купол”, по данни на Израелските сили за отбрана (ИОС).

 

 

 

.

Поради ограниченията на „Железния купол“ Израел разработва нова система, наречена „Железен лъч“, която да прихваща входящи заплахи с помощта на лазерна технология.

Израел заяви, че тази система ще промени правилата на играта, тъй като е много по-евтина за експлоатация от съществуващите.

 

 Първоначално планирана като мобилна система, сега се разработва и стационарен вариант, който ще бъде въведен в експлоатация през 2025 година.

 

Според Министерството на отбраната „Железен лъч“ ще бъде използван пробно и в борбата срещу Хамас и Хизбула.

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2153 |03.10.2024 Военен репортер и оператор пострадаха в Бейрут, докато отразяваха въздушен удар по центъра на ливанската столица . 0| 2206 |03.10.2024 Главният архитект на Microsoft по изкуствен интелект идва на Webit в България . 7| 2174 |03.10.2024 Трагедия в столицата: Млад мъж почина на място, след като се удари с тротинетка в стълб . 9| 12456 |03.10.2024 Фалшиво порно, мнима любов с ботове във Facebook, източване на сметки. Какво е да си набелязан в киберпространството?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads