Реклама / Ads
2| 2356 |14.08.2024 НОВИНИ

Жертва и ранени: Горящият хоспис в Банкя - нелегален

.
Източник: БНР
Обектът в Банкя, в който един човек загина при пожар, работи без лиценз. Това е установено при проверка на Агенцията за качеството на социалните услуги, извършена в края на юни 2024 г. по сигнал на друга администрация, съобщи Министерството на труда.
 

Поради отказ за предоставяне на информация, проверката е извършена със съдействието на СДВР. При нея е установено, че в обекта пребивават 11 души със здравословни проблеми.





При инцидента днес един човек загина, а трима са пострадали. Две жени са обгазени и прегледани на място, а трети пациент е откаран с 5% изгаряния в болница.


"Пожарникарите са извели трима пациенти в неадекватно състояние, както и две жени, които се водят санитарки. НАП и Агенцията за социално подпомагане са извършили няколко проверки. Има изпратени документи до прокуратурата за административни нарушения. Преписката е пристигнала в МВР преди две седмици - изпълнено е почти всичко според указанията на прокуратурата, има два месеца срок за изпълнение на всичко. Този дом за стари хора е нерегламентиран, може да е функционирал като фондация. Близки и роднини споделят, че са плащали месечни такси, за които не са получавали никакви документи. Според пожарната причината за инцидента е незагасена цигара", коментира вътрешният министър Калин Стоянов от Банкя.

 

От АКСУ веднага са сигнализирали всички компетентни органи, включително МВР и Прокуратурата, за нелегалната дейност на обекта, който не е социална услуга по смисъла на закона. Съгласно нормативните разпоредби Агенцията няма правомощия да спира дейността на фирми, които работят без лиценз.





Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Веселин Кожухаров заедно с експерти бе на място, за да окаже съдействие за пренасочване на обитателите към подходящи социални услуги. Три жени ще бъдат настанени в два дома за стари хора, делегирана от държавата дейност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2348 |14.08.2024 240 са известните незаконни сметища в София . 2| 2347 |14.08.2024 Има опасност от критичен режим на водата в Ловеч. На този фон - днес бе най-горещият ден в града . 0| 2327 |14.08.2024 FLiRT - новият вариант на "Омикрон", вече е в България . 20| 3241 |14.08.2024 Проф. Слатински: Курск не е цел, а средство. Очаквам събития в Крим - дните на един мост ми се струват преброени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads