Реклама / Ads
9| 6611 |13.12.2011 НОВИНИ

Жертви искат 450 хил. лв. от президентски племенник

.
Източник: в. "Марица"
Жена ми беше мой съдник и съветник, много ми липсва, каза вчера в съдебната зала д-р Ангел Венков. Той е съпруг на починалата след операция в МБАЛ “Торакс” пациентка Елена Венкова. Вчера вдовецът, синът и дъщерята предявиха по 150 000 лева граждански искове към болницата и към двамата лекари д-р Борис Кузманов и д-р Христо Кунчев.
 

 Срещу тях са повдигнати обвинения в причиняване на смъртта на Елена Венкова поради немарливо изпълнение на задълженията си като лекари, пише вестник "Марица".

Забяването за операцията от перитонит беше голямо, и се оказа фатално, свидетелства д-р Венков. 79-годишният медик има няколко десетилетия лекарска практика като хирург. Точно той придружавал Елена през цялото време след постъпването й в болничното заведение. Тя е приета за гинекологична операция в средата на септември 2009 г. След извършването на хирургическата интервенция от д-р Кузманов и анестезиолога д-р Кунчев пациентката не е била наблюдавана непрекъснато и не е било взето навреме решение за оперативно лечение, твърди окръжна прокуратура.

Вчера д-р Венков описа в подробности по часове и минути как са се развили нещата след операцията. Самият той е извикал медицински персонал и е настоял да бъде повторно прегледана жена му, тъй като положението й след операцията вместо да се подобрява, започва да се влошава. Едва на сутринта след първата хирургическа интервенция става ясно, че жената развива перитонит, свикан е по спешност нов екип и е оперирана повторно. На 26 септември обаче тя е починала.

Забавянето на лекарите се оказа фатално, заключи съпругът на починалата пациентка.
Вчера адвокатът на д-р Кузманов Стефан Левашки настоя    свидетелите по делото да бъдат разпитани в присъствието на всички лекари, изготвили двете медицински експертизи по делото. “Обвинението се крепи изцяло на констатациите на експертите, почти всички свидетели са лекари и може да възникнат въпроси”, аргументира се Стефан Левашки. Адвокатът на семейство Венкови контрира с мотива, че от петима вещи лица, изготвили петорната експертиза, само един липсва по уважителни причини и няма пречка той допълнително да преразпита свидетелите, ако има нужда от изясняване на още подробности.

Двама други лекари от Съдебна медицина, които са изготвили другата експертиза - на починалата жена, вчера също не успяха да дойдат в съда. Д-р Спасов и доц. Дойчинов представиха делегатските си карти, за да удостоверят, че участват в общо събрание за избор на нов декан в Медицинския университет. Те ще бъдат разпитани на следващото съдебно заседание. Вчера самите обвиняеми не пророниха и дума. Те ще дават обяснения, след като бъдат разпитани всички свидетели и вещи лица.

За да подкрепи сина си, в залата беше дошла майката на д-р Кузманов - проф. Йорданка Кузманова - дългогодишен ректор на Аграрния университет. Тя отказа коментари, но само наведе глава, когато се наложи синът й при снемане на самоличността да спомене, че вече е осъждан.
Д-р Кузманов бе заловен с 11 дози хероин в началото на юни т.г. Адвокатът му Стефан Левашки обясни, че наркозависимият медик се лекува по американския метод “Студена пуйка” и се е обърнал към специалист, веднага след като е излязъл от ареста. “Шумът около делото на д-р Кузманов е свързан главно с това, че е син на сестрата на президентшата Антонина Стоянова”, коментира юристът.

Д-р Кузманов е доктор на медицинските науки с множество специализации у нас и в чужбина. Той вече не работи в МБАЛ “Торакс”, занимава се с преподавателска работа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 8083 |12.12.2011 Жертви на "Октопода" разкриват ужаси . 24| 5978 |10.12.2011 Майките на жертвите от "Соло": Изпълнява се поръчка с тази присъда . 45| 4940 |08.12.2011 Синдикатите бият отбой, искат вето на президента . 0| 6150 |06.12.2011 Жертвите на организираната престъпност се обединяват в движение „Св. Георги”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads