Реклама / Ads
0| 2886 |14.02.2023 НОВИНИ

Жертвите от ужасяващите земетресения надхвърли 37 500 в Турция и Сирия

.
В Турция и Сирия броят на жертвите от земетресенията надхвърли 37 500, а случаите на спасени от развалините вече са единични.
 

Сирийският президент Башар Асад се е съгласил да отвори още два гранични пропускателни пункта, за да допусне доставката на помощи след опустошителните трусове в района. Това съобщи генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. 

Положението е особено тежко в контролирания от бунтовниците район в северозападната част на Сирия, който не може да приема конвои с помощи от контролираните от правителството части на страната без разрешението на Дамаск, предаде БНР.

 

До сега цялата хуманитарна помощ за повече от четири милиона души, живеещи в контролираните от бунтовниците райони в Северозападна Сирия, се доставяше от Турция само през един гранично-пропускателен пункт. "Отварянето на още два пункта заедно с улесняването на хуманитарния достъп, ускоряването на издаването на визи и улесняването на пътуването между центровете, ще позволи да бъде доставена повече помощ и по-бързо", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. По данни на сирийската спасителна организация "Бели каски" броят на жертвите в Северозападна Сирия е над 2200 души, а ранените са повече от 12 хиляди. Оцелелите са изложени на сурови зимни условия от двете страни на границата между Сирия и Турция.

 

Спасителната фаза е "към своя край", каза зам. - генералният секретар на ООН по въпросите на хуманитарната помощ и бежанците Мартин Грифитс по време на посещение в Алепо в Северна Сирия: "Това, което видяхме да се случва в тези зони – спасителите да търсят и да вадят от развалините оцелели, е към своя край. Следва хуманитарната фаза, а именно – неотложността на предоставянето на подслон, психо-социални грижи, храна, образование и усещане за бъдещето у тези хора. Това е нашето задължение сега."

 

Екип български медици е готов да замине за Турция, но все още не е ясно кога те ще се отправят към пострадалите от земетресението райони. Очаква се турската страна да посочи локация, на която да бъдат изпратени доброволците, както и да бъде създадена организация на място, съобщи пред "Хоризонт" заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова. Близо 50 са вече медиците, заявили желание да заминат, сред тях има и студенти по медицина. Тя обясни още, че до момента от Турция не са искали подкрепа под формата на приемане на пострадали хора за лечение на територията на България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3386 |13.02.2023 Турски град ще бъде сринат из основи и построен наново след земетресенията . 0| 2819 |13.02.2023 19 са жертвите от терористичното нападение в Буркина Фасо . 0| 3391 |13.02.2023 Нова поредица от земетресения разтресе Турция . 0| 2970 |13.02.2023 Над 35 000 са жертвите на земетресенията в Турция и Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads