Реклама / Ads
58| 9282 |21.07.2020 НОВИНИ

На живо: Ден 13 на протестите - Вотът на недоверие сме ние. Мутри вън! /снимки и видео/

.
Източник: БГНЕС
13 пореден ден на протести срещу кабинета “Борисов 3”. Исканията за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев не секват. Днес скандиранията отново бяха още от сутринта, а протестиращите застанаха пред сградата на Народното събрание, където очакван погром претърпя вотът на недоверие.
 

“Вотът на недоверие сме ние. Мутри вън!” е един от слоганите на протестите тази вечер.

 

След повече от час скандирания демонстрантите изпяха зедно химна, с което днешният протест приключи. Утре отново хората ще се съберат на същото място.

 

20:00 ч.

Пред демонстрантите говори Велислав Величков от "Правосъдие за всеки". Площадът се изпълва с все повече хора.

 


.

 

19.00 ч.

Демонстрации има и паралелно в Синеморец. По-рано днес за това съобщи Евгений Дайнов. В момента се вижда как десетки хора се отправят към плаж Корал.

 

Скъпи приятели, Синеморец в момента към протеста! Синеморец няма да се примири, Корал няма да се примири, България...

Posted by Miroslava Petrova on Tuesday, July 21, 2020
 
Posted by Marta Georgieva on Tuesday, July 21, 2020

 

Вижте на живо протестът в София

 

 

И в Карлово днес започва протест с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев и смяна на правителството. Младо момиче е входирало в Община Карлово искане за провеждане на протеста на площад " 20-ти юли" от 18.00 до 20.00 часа. Информацията бе потвърдена от пресцентъра на общината и полицията.

Организаторката на протеста е споделила, че очаква да се включат около 100 души. Няма да има шествие по улиците на града и от трибуната на площада ще бъдат заявени мотивите за техните искания.

 

.

 

На площад "Независимост" се събират все повече хора.


.

 

Към 17:00 ч. движението по жълтите павета е нормално, а протестиращите са малобройни.


.

.

.

 


.

 

Снимки: БГНЕС


.

.

.

.

.


.

Движението по жълтите павета беше блокирано днес към 11:00 ч. и отново бе възобновено малко след 13:30 ч. Протестиращите дойдоха с книги и плажни чадъри.

 

По време на вчерашните протести обстановката бе спокойна. До сбълъсъци с полицията не се стигна. Известен хаос имаше в по-късните часове, когато изненадващо протестът прерасна в шествие с неизвестна посока. Демонстрантите се отправиха от Министерския съвет към сградата на Съдебната палата, преминаха по целия бул. Витоша, а след това стигнаха обратно до сградата на Софийския университет. Протестът приключи пред паметника на Васил Левски.

 

Протестът вчера беше първият целодневен протест. Той продължи над 12 часа.

Недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

 

По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата.

На фона на разгарящото се гражданско недоволство миналата седмица премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри - Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който трябва да бъде гласуван утре. Стана ясно още, че оставките на министрите не са депозирани. Правителството категорично отказва да подаде оставка.

 

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.

 

Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 12839 |21.07.2020 Гърневски и Манев да са здрави, ще свалят Борисов преди протестите . 23| 4933 |21.07.2020 Очаквано - вотът на недоверие срещу кабинета не мина . 31| 9715 |20.07.2020 На живо: Правителство под прицел - спонтанно шествие блокира центъра на София (снимки и видео) . 59| 7712 |19.07.2020 Ден 11 на живо: Антиправителствени протести в страната и чужбина /снимки и видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads