Реклама / Ads
30| 7324 |15.08.2020 НОВИНИ

Ден 38: Оставка или Конституция - от какво има нужда България? /снимки и видео на живо/

.
Източник: БГНЕС
38-ми пореден ден граждани излизат на площадите, за да поискат оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Въпреки прогнозите за дъжд и бури, демонстрантите не се отказват, палатковите лагери и блокади отстояват позициите си.
 

22:00

На Орлов мост бе отслужен молебен и отбелязан големият християнски празник Голяма Богородица.

 

21:00

След химна на България протестиращите се отправиха от "триъгълника на властта" към Софийския университет и кръстовището на Орлов мост.

 

20:30

Арман Бабикян от Отровното трио заяви от трибуната на площад "Независимост" в София, че за 38 ден ще повтори исканията на протестиращите, защото мнозина се правят, че не ги чуват.

 

Първото искане: Оставка на Борисов означава не просто оттегляне на Бойко Методиев Борисов от власт, а оттегляне на ГЕРБ от всички структури на управление. Предсрочни избори

 

Второ: Машинно, електронно и дистанционно гласуване. Смяна на ръководствата на "Информационно обслужване", ГРАО, НАП, МВР и други.

 

Трето: Оставката на главния прокурор Иван Гешев. Сега!

 

 

Точно в 20 часа, „Thunderstruck” на рок величията AC/DC даде тон на антиправителствения протест.

Очаква се по-късно протестиращите да се отправят на традиционното си шествие към Орлов мост.

 

Адвокат Николай Хаджигенов от Отровното трио днес е на протестите във Варна, където бе затворено второ кръстовище.

Вижте какво каза той на протестиращите в морската столица.

 

 

Въпреки заявката за промени в Конституцията и свикване на Велико народно събрание протестите продължават. В началото на днешния ден, в 19 часа площадът в т.нар. „триъгълник на властта” хората постепенно прииждат. Има и традиционно полицейско присъствие.

 

Не стихват коментарите на двете изявления на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев от вчерашния ден. Протестиращите се събират на вече добре познатите невралгични точки в столицата - пред Министерски съвет, пред Софийският университет и кръстовището на Орлов мост.

 

Протестиращите и днес призовават за подкрепа от всички недоволни от управлението на България. Ето какво написа едни от тях:

"Събота е. Голяма Богородица е. Днес отново вали. И отново нищо няма да ни спре!

Робът се бори за Свобода, а Свободният - за Съвършенство! Поквареният - за подаянията на неговите покровители.

Нека покажем на всички, че сме Свободни Българи!

Че няма да позволим на подлите машинации и схеми на Бойко Борисов и неговата пасмина да бетонират позициите на крадливите лешояди, които угнетяват Българите и изсмукват живителните сили на нашата Родина!

Да излезем на улицата и да бъдем смели!
Ще се видим на площада!
Да си върнем държавата заедно!!!"

 

 

По време на протестите вчера стана ясно, че полицията има нова тактика - да отсъства от местата, където се събират протестиращи, а когато това са кръстовища да оставят шофьор и демонстранти да влизат в конфликти.

 

Българите от цял свят подкрепиха протестиращите у нас като от множество градеве в чужбина извикаха "Не сте сами". Вижте видеото ТУК.

 

Представителите на "Отровното трио" излязоха с категорично изявление, че опитът на автократа Борисов и присъдружният на Пеевски Гешев, да си спечелят още политическо време, злоупотребявайки с ясните обществени реформи, поискани от протестиращите, са поредната лъжа, с която никой няма намерение да се съобрази.

 

Гражданско движение БОЕЦ обявиха, че от понеделник започват блокади на институции.

 

 

В Русе протестиращите гласуват с бонбони за оставка и за конституция


.

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6052 |15.08.2020 Димитър Стоянов: Тези, които искат да променят Конституцията, видимо не я познават! . 36| 7257 |15.08.2020 Томислав Дончев: Оставането ни в МС от тук нататък е вреда. Нищо няма да се промени с оставка . 20| 7025 |15.08.2020 Доц. Наталия Киселова: Нямаме нужда от нова Конституция . 30| 9774 |14.08.2020 Цветанов: Борисов с авариен антипиарски подход отлага оставката си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads