Реклама / Ads
21| 6506 |10.10.2020 НОВИНИ

Ден 94: Протестиращите остават непреклонни /снимки и видео на живо/

.
Източник: БГНЕС
94 дни вече продължават антиправителствените протестите. Недоволни от управлението на страната ни граждани остават непреклонни за основните си искания - оставка на премиера Бойко Борисов, цялото правителство и главния прокурор Иван Гешев. Започва подготовката за ”Велико народно въстание -V”, което се свиква в 100-тия ден на протестите, който ще пада в петък идната седмица.
 

На фонтана пред Президентството отново се събират хора в ден 94-ти на недоволство.

 

В речите на ораторите от трибуната тази вечер акцент бе темата за повишения рейтинг на България от страна на международната рейтингова агенция Moody’s. По-рано премиерът, заедно с финансовия министър, направиха “оперативка”, седнали на по едно пънче в Родопско, за да коментират оценката на агенцията за страната ни.от управлението на страната. 

 

Друг акцент в речите от трибуната бяха изказванията от по-рано на евродепутата Александър Йорданов и сутрешното участие на Бетина Жотева в една от националните телевизии.

 

"Заедно предизвикахме сериозен международен отзвук за корупцията и беззаконието в България. Няма да спрем", пишат от "Отровното трио" в страницата си във Фейсбук.

Исканията оповестени от тях  включват още дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

 

21:00

Малко преди 21:00 часа в "триъгълника на властта" прозвуча химна на Република България. След това протестиращите се отправиха към "Орлов мост" където движението  на автомобили бе спряно.

 

Хронологията на днешните събития следим на живо.

 

 

20:40 часа

"Госпожа шефката на СЕМ обави днес, че сме атакували свободата на словото и то защото сме хвъляли яйца. Може, но не съм сигурен. Когато уволняваха журналисти - това бе атака срещу свободата на словото, когато диктуват новини - това е атака срещу свободата на словото. Регулаторният орган не забелязваше това, но пък яйцата се оказаха атака срещу свободата на словото. Знам, че най-вероятно това не е възпитано, но много по-невъзпитано е едни и същи хора да употребяват нашите пари, защото с нашите данъци се плаща на БНТ.  Очаква се тя да работи като обществена, а не като правителствена и точно затова яйцата летят към хората, представляващи правителството в нашата обществена телевизия. А обществото стои на улицата На едните им плащаме заплатите, да другите им пълним бюджета, така че имаме право да имаме претенции.”, каза още той.

 

"Заради това към тях летят яйцата. Въпросът е към СЕМ - Това ли е свободата на словото? Тя беше приватизирана от много частни медии, но поне в тази, за която си плащаме е редно да я има. Сигурно ще преглътнете яйцата, но ние няма да преглътнем уволнените журналисти, които искаха да запазят остротата на перото си. Редно е органът, който се занимава някак си с това, да го беше забелязъл. Някои журналисти се спасиха в по-малки медии, други останаха на улицата. Един от овластените обсъждаше столчето на водещия - помните ли? Националната телевизия съобщи фалшива новина - спомняте ли си? Същата новина сподели и зам.-външния  министър - спомняте ли си?
Важно е да е ясно кой плаща за свободата на словото. Ние си плащаме. Ние хвърляме яйца срещу тези, които явно нямат яйца за да бъдат смели.", заяви Арман Бабикян от трибуната на протеста.

 


.
Снимка: БГНЕС

 

20:30 часа

"Една евродепутатка от Европейския парламент, чужденка, ми сподели, че като видят там нашия премиер им е като представление, смеят се. Всъщност те гледат нещо като мечка с гадулар.", сподели проф. Велислав Минеков.

 

"Тази госпожа, която той толкова уважава, че я нарече ПКП, подарява килими, които са собсвеност на българския парламент. Тя може да подари утре и целия парламент. Ако искате от утре, каквото имате из къщи, което искате да подарите на г-жа ПКП донесете го утре - скъсан чорап, кирлива фланелка.", призова още той.

"Тук сме само с една цел и ще бъдем тук докато не получим тяхната оставка, приятели!, обяви още Минеков.

 

20:20 часа

"Днешната сценка, която пусна Бойко Борисов прилича на сюжет на Монтъи Пайтън. По-ниското пънче, на което беше седнал финансовия министър Кирил Ананиев също е показателен и само как кима.

Промяната се случва бавно. Лавината се задвижва. Един ден ще се събудим и той ще е подал оставка. Това което се случва е, че ние тук сме заедно в това което искаме - да не се краде, да не лъже, да има бъдеще за децата ни. Това ще се случи. Вярвайте!", призоваха от палатформата на протеста


.
Снимка: БГНЕС

 

20:00 часа

“Същата тази агенция (Moody’s)  САЩ я глобиха почти 1 млрд. долара и я обвиниха, че е предизвикала финансовата криза от 2008 г.”, посочи адвокат Николай Хаджигенов от трибуната на протеста и подчерта, че добрите финансови резултати на страната са въпреки Бойко Борисов, а не заради него.

 

“Един евродепутат с наднормено тегло, днес казал, че всички вие сте простаци и лумпени. Защото си позволяваме да протестираме срещу вожда му”, коментира Хаджигенов и го призова да си стои в Брюксел, защото ако си дойде ще бъде подобаващо посрещнат с цветя и питка.

 

Обстановката към момента е спокойна. Хората постепенно се събират.

 

ФрогНюз припомня, че огромното гражданско недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 8011 |08.10.2020 Ден 92: Резолюцията на ЕП за България - победа за протестиращите /снимки и видео на живо/ . 22| 7175 |07.10.2020 /на живо/ Ден 91 - исканията остават. Правосъдие без каскет и оставка на Борисов . 52| 7754 |06.10.2020 Ден 90! Дъждът не прогони протестиращите, готви се ново голямо събитие . 6| 6612 |02.10.2020 Протестиращите спечелиха още една съдебна битка срещу произвола на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads