Реклама / Ads
6| 6824 |23.07.2021 НОВИНИ

Кирил Петков: Инвеститорите идват там, където няма корупция

.
Кирил Петков
Във Фейсбук страницата на Министерския съвет стартира рубриката „Властта говори! Открито“. В нея членове на правителството ще отговарят на въпроси на граждани и медии, зададени по време на излъчването или предварително на Фейсбук страницата на Министерския съвет. Първи в рубриката отговаря министърът на икономиката Кирил Петков.
 

В началото на разговора Петков заяви, че е иска да има прозрачност и че е редно служебният кабинет да се отчете пред гражданите.

 

"Когато говорим за инвестиции, трябва да следим ситуацията", заяви той. Според него е изключително важна и темата за корупцията.

 

Петков е категоричен, че най - важното е нито едно правителство да не се меси на частния бизнес.

 

Икономическият министър посочи, че се подготвя сигнал към прокуратурата относно строителството на правителствения комплекс в „София Тех Парк”.  „Не мога да намеря смислена причина защо този комплекс трябва да бъде издигнат. Да сложим 190 млн. в една сграда, един небостъргач, ми се струва абсолютно безумна идея”, каза той.

 

„Начинът, по който беше възложен беше странен, защото 190 млн. е сумата, която държавата е предвидила за този небостъргач. От тези средства една фирма, без търг или поръчка - „ин хаус”, е спечелила този търг. ДКК е дала 100% аванс на фирма „Монтажи”, а тя е предплатила 50% аванс на една външна фирма, която без търг или конкурс е спечелила този договор. Странното е, че той включва три неща - да се проектира, строи и да се направи надзор”, каза още Петков.

 

"Идеята е била в небостъргача да се преместят министерства", разкри той. Петков заяви, че е интересно какво е щяло да стане със сградите в центъра. "Дали не е имало идея да бъдат продадени?",зачуди се министърът. "Надявам сме да не е имало", каза той.

 

Служебният министър сподели мнение, че България не може да си позволи да продава работна ръка предвид малкият брой население.

 

Инвеститорите идват там, където няма корупция и където съдебната система работи, заяви министър Кирил Петков: 

 

"Един от големите страхове на всеки чуждестранен инвеститор е какво ще стане, ако ми поискат едни пари или започнат някои политици да ми създават пречки? Какво ще стане, ако трябва да се съдя с някой и местните съдилища примерно не дадат най-честния отговор на някой спор, така че едно от нещата, които в последните девет седмици говорих и разказвах е, че като дойдат при нас, ще има нула корупция".

"България свърши вече с темата корупция. От тук нататък имаме нула корупция в правителството. Абсурдно е при всичките тези неща, които изкарахме наяве, прокуратурата само да стои и да гледа. За мен това не е нормално".

 

Министър Петков посочи още, че не трябва да има директни субсидии към ничии фирми.

 

Според министъра Държавната петролна компания трябва да бъде закрита, защото не управлява добре Държавния резерв: 

 

"Държавният резерв в момента не работи по оптимален начин. Изтичат според мен, едни пари. Бих направил цялостна ревизия на дейността на Държавния резерв, така че да го отворим на много по-конкурентен принцип - много повече участници да могат да участват; да направим много по-честни търгове за много по-малко количество и програма за обновяване на това гориво".

 

Министърът заяви още, че държавата трябва да излезе от Първа инвестиционна банка, но постепенно и по начин, по който да не загуби пари.

 

А на въпрос за по-нататъшното му участие в политиката, Кирил Петков отговори: 

"Ако политическите партии са готови да ни дадат тази свобода, ние бихме продължили да действаме, но ако политическите интереси и контролът надделее, тогава няма смисъл".

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4511 |21.07.2021 Служебните министри отговарят на граждани на живо във Фейсбук. Първи е Кирил Петков . 19| 7789 |21.07.2021 Петков: „Вятърът на промяната“ трябва да продължи. Ако се действа с този темп, няма да си познаем страната след пет години . 8| 4249 |20.07.2021 Кирил Петков: Никой не ми е предлагал да ставам премиер . 3| 3512 |19.07.2021 Богдан Кирилов: Около 20 хил. ваксини са с изтичащ срок на годност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads