Реклама / Ads
0| 4304 |30.07.2021 НОВИНИ

Минеков отговаря на живо: Въпросът за превръщането на Халите в хипермаркет е към предишните управляващи

.
Велислав Минеков Източник: Facebook
„Властта говори! Открито“: Днес гост е министърът на културата Велислав Минеков. Първи в рубриката беше икономическият министър Кирил Петков. Министитрите отговарят на онлайн въпроси на живо от Фейсбук. Въпросите този път бяха задавани от влогърката Флора Стратиева. Излъчването се случва в официалната страница на Министерски съвет на Република България.
 

Минеков коментира една от най-нашумялите теми последните дни - а именно превръщането на Централните хали в хипермаркет.

 

„Това, което е поставено като желание от новите купувачи е поставено отпреди 2-3 години, така че въпросът е към предишните управляващи защо не е подложено на обществено обсъждане. Това е дейност, която не засяга министерството на културата. Кой какво ще върши в собствения си имот е негова работа, с изключение на това, което е забранено от Закона. Халите имат нужда от огромен ремонт и реставрация. Ние ще държим да се запази изцяло фасадата, да се възстанови вътрешната конструкция и забравения фонтан вътре, който е част от стойносттта. Ние не можем да забраняваме дейност“, разясни проф. Минеков.

 

Беше засегната и темата проверките за дейността на българските културни институти в чужбина, както и темата – дали да не бъде създадена Комисия към Министерството на културата, която по прозрачен начин да определя и програмира дейността на тези институти, а не това да бъде оставяно в ръцете на директорите.

 

„Трябва да има Комисия, която да е в по-разширен състав, тъй като аз също се съмнявам в дейността. Поради съмнения поисках да видя правилника за културните институти в чужбина. Общо взето има правилник, но не се спазва. На места чета транспортни разходи, които за една година са 122 000 лв. Не мога да разбера къде са отишли тези разходи“, пита министърът на културата.

 

„Другото е, че месечната издръжка на такъв Институт струва 59 000 лв., а дейност не се забелязва", каза още проф. Минеков.

 

Трима министри са определили колекцията от културни ценности на бизнесмена Васил Божков като легална, а Спецпрокуратурата смята, че е извън закона, коментира  Минеков „Защо Спецпрокуратурата не ги попита тези 3 министри дали са нарушили закона?” попита той.

 

Той обясни, че Министерството на културата е отправило писмено искане до Специализираната прокуратура културните ценности от колекцията да бъдат съхранявани на сигурни места, така че да бъдат защитени. Според министър Минеков това може да се случи дори в сейфове на БНБ.

 

„Според мен имат голяма стойност. Събирани са обекти, които представляват ценност и на световния пазар. Доколкото са оригинални, не знам дали са оригинални, трябва да се извърши идентификация от Спецпрокуратурата”, каза Минеков. „Трябва да се разбере и как са попаднали в колекцията, а никой не се е заинтересувал”.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4645 |28.07.2021 „Властта говори! Открито“: Културният министър Минеков отговаря на онлайн въпроси . 1| 3188 |28.07.2021 Служебните министри Рашков и Кацаров ще отговарят днес на въпроси в парламента . 18| 16944 |27.07.2021 Велислав Минеков: Поканиха ме за министър, но не по най-добрия начин. Отказал съм засега . 18| 4526 |21.07.2021 Служебните министри отговарят на граждани на живо във Фейсбук. Първи е Кирил Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads