Реклама / Ads
9| 4426 |06.12.2021 НОВИНИ

Радев: Времето на еднолична премиерска власт приключи; Петков: Неотложно е да има правителство

.
Асен Василев, Кирил Петков, Румен Радев Източник: БГНЕС
Започнаха първите консултации за съставяне на правителство при президента Румен Радев. Първо той ще се срещне с представители на първата политическа сила - „Продължаваме Промяната“.
 

„Честит празник на всички именици, здраве и много успехи. Вас ви поздравявам с изборната победа. Убеден съм, че осъзнавате каква огромна отговорност ляга върху вас. Тази година проведохме три избора за Народно събрание и в резултат и трите пъти връчвам първия мандат на различни представители на политическите партии. Това е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато“, заяви президентът.

 

Той отбеляза, че двете служебни правителство са стабилизирали страната. „Те показаха ясно, че може да има единодействие на хора с различни политически възгледи, създадоха едно добра основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората. Вие много добре знаете това, както и че едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите“.

 

„Времето на еднолична премиерска власт приключи“, заяви Радев. Той увери представителите на ПП, че президентската институция е отворена за диалог с бъдещо коалиционно правителство.

 

„Важно за българските граждани и да знаят вашите приоритети, както и възможност за формиране на ефективна управленска коалиция. Това е и смисълът на днешната среща“, отбеляза държавният глава.

 

„Това, което се случи в изборната нощ, носи огромна отговорност, ние осъзнаваме, че на България вече й е абсолютно належащо да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните и неотложни проблеми, които могат да се решат от правителство с пълен мандат и с работещ парламент“, заяви на свой ред лидерът на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.


Той изрази надежда в най-близко време да бъде представен проект за кабинет, базиран на коалиция от 4 партии. На базата на преговорите между партиите е направен коалиционен документ, който е завършен снощи в полунощ и е изпратен до всички бъдещи партньори.

 

„Ние излъчвахме пряко, онлайн, преговорите между 4-те партии и очертахме 18 работни групи, всяка от които очерта между 5 и 10 страници от мерки, които трябва да се вземат спешно и в бърз порядък“, добави Кирил Петков.

 

„Избрахме принципа на пропорционалност. Важно е за нас всеки един от коалицията да се чувства пълноправен партньор в общата ни работа. Имахме над 90 процента общи политики“, поясни той, определяйки тона на разговори като „конструктивен както на ниво лидерски разговори, така и на ниво експертност“.

 

„Независимо дали човек има лява или дясна идеология, или център, България има нужда от магистрали, от безопасни язовири, от добри доходи, има нужда да си върне българите от чужбина доколкото може обратно. Днес и утре очакваме коалиционните партньори да върнат обратно своите коментари по документа и в най-къси срокове да дойдем при вас с желание за мандат и готова конструирана коалиция за управление“, добави Кирил Петков.

 

В 10.15 ч. се очаква президентът да се срещне с представители на ГЕРБ-СДС, в 11.30 ч. - с ДПС, в 14.00 ч. - с БСП.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3245 |03.12.2021 Жълт код за силен вятър в 18 области днес. Времето ще е дъждовно . 0| 2952 |02.12.2021 Днес – слънчево, от утре – чести валежи и резки промени във времето . 8| 3111 |30.11.2021 Румен Радев: Необходима е дългосрочна стратегия по демографските въпроси . 3| 3081 |25.11.2021 Президентът Радев: България е поставила ясни въпроси пред Скопие, очаква отговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads