Реклама / Ads
19| 7484 |02.03.2023 НОВИНИ

Василев потвърди автентичността на записа, който беше изпратен във ФрогНюз

.
Директорът на Народния театър ”Иван Вазов” Васил Василев даде брифинг пред медиите, в който да обясни мотивите за уволнението на главния режисьор Александър Морфов.
 

На въпрос на журналист дали записът, който беше изпратен до редакцията на ФрогНюз е истински, Василев каза:

 

"Имах среща на четири очи с Морфов, не знам какво точно сме говорили. С него сме говорили винаги за театър и за развитие на театъра. Може би това се е чуло в записа. Аз лично нямам опит да влизам в нечии кабинети и да записвам хора. Питайте Морфов.", каза Василев.

 

"В Плевен създадохме спектакъла "Антигона", с който господин Морфов се върна на българска сцена", допълни той.

 

"Борих се четири месеца за да запазя Народния театър - жалко е обаче, че нещо, което трябваше да остане в рамките на „нашето семейството“, излезе извън тези рамки.", каза Василев.

 

„Исках да запазя достойнството на екипа. Ние сме едно семейство. Като във всяко семейство и ние имахме проблеми. Но след това отново се гледахме в очите“, каза още Василев.

 

"След 4 месеца, за да запазя театъра и спася от проблеми колегите, взех този ход длъжността главен режисьор вече да не е част от нашата трупа и екип“, допълни Василев.

 

"Жалко, че до този момент се изговориха куп интересни неща,  и лъжи и фантазии. Александър Морфов беше натоварен с тази длъжност да обедини театъра и да създаде нови спектакли. Той постигна своето.“

 

"Аз спечелих с конкурс с програма и концепция, категоричен е директорът на Народния театър. Изпълнявам това, което е в програмата ми. Ако сме родени за кауза, ние ще защитаваме интересите на Народния театър.“

 

Василев коментира публикациите, че актьори са получавали по 18 000 лв. така:  "Аз пожелавам на всички актьори да получават такива заплати. От днес започвам да се боря и предизвиквам всички политици да направят така, че актьорската заплата да е 2500 лв. Заплатите в театъра се определят по конкретни правила, които са равни за всички и всички са получили ДМС".

 

"Позволих си да увелича работните заплати на почти всички. Грешката ми беше, че реших от Плевен да дойда тук. Това ми е трети опит да ръководя театър. Когато променяш, получаваш шамари.“

 

На въпрос колко често ще се играят постановките на Морфов, Василев каза, че сградата се казва Народен театър "Иван Вазов“, а не Александър Морфов.

 

По моя инициатива бяха уволнени Велислава Кръстева и Александър Морфов, допълни Василев.

 

Припомняме, че скандалът в Народния театър “Иван Вазов” започна на 29 октомври, когато след представление на “Хъшове” в знак на протест главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета и изкърти табелката с името на Велислава Кръстева – завеждащ “Връзки с обществеността” в театъра от миналото лято насам, а преди това дългогодишен пиар на ДПС, двукратно депутат от партията и приближена до нейния почетен председател Ахмед Доган.

 

Конкретният повод за гнева му бе видео от изборите на 2 октомври, в което тя придружава Доган до избирателната секция.

 

Последва остра размяна на реплики между засегнатите в социалните мрежи и медиите, както и оставка на Захари Карабашлиев – тогава главен драматург на театъра, също назначен в екипа от избрания през април нов директор Васил Василев.

Тогава оставка внесе и Явор Гърдев – част от режисьорския триумвират в Народния, заедно с Морфов и Диана Добрева, създаден по идея на Василев. Оставката му обаче беше с “дата на валидност”, за да може да осъществи предстоящата си премиера на “Великденско вино”.

 

Част от актьорите подкрепиха новия си директор, който на няколко пъти бе посочван от предишния служебен министър на културата Велислав Минеков като заслужаващ крайна дисциплинарна мярка заради политическото според него назначение на Кръстева, за непредоставяне на документация за външни фирми, с които Народният театър работи, и т.н.

 

Те направиха подписка в подкрепа на Василев, поискаха оставката на Минеков и дори се обърнаха към президента Румен Радев, за да го призоват да бъде медиатор в конфликта. По-късно проф. Минеков се оказа единственият сменен министър в новия служебен кабинет.

 

Друга група от театъра, начело с Валери Йорданов, Албена Колева и още немалко актьори застанаха твърдо в защита на Морфов.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3865 |01.03.2023 Граждани скандират в подкрепа на Морфов: "Мафията е и в Народния театър!", "Оставка!", "Ще свалим Васил Василев!" . 13| 5096 |28.02.2023 Аламанов: Руското посолство спуска послания на партии. Слави Василев: А американското сугестира . 8| 3810 |28.02.2023 Асен Василев: Няма вариант за кабинет с ГЕРБ, ще съставим правителство за Европа . 5| 5341 |28.02.2023 Илиян Василев: ГЕРБ в режим кризисен пиар - и спасението на редник Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads