Реклама / Ads
6| 2785 |13.08.2024 НОВИНИ

Съдът: Камен Донев не е обидил директора Василев, а е изразил мнение

.
Камен Донев
Актьорът Камен Донев е изразил личното си мнение за директора на Националния театър „Иван Вазов“ Васил Василев, което безспорно е негативно, но не е обидно. Използваните изразни средства като „човечец“ и „не е читав човек“ са оценки за качествата на директора на Народния театър, те са съвместими с правото на свободно изразяване на гражданите, съгласно Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека.
 

Това става ясно от мотивите на Софийския районен съд (СРС), който в края на юни оправда Камен Донев по дело за обида, заведено по тъжба на Васил Василев , съобщават от правният сайт „Лeкс".

 

Директорът кторът на Народния театър се почувствал обиден от коментар на актьора Камен Донев пред бТВ по повод скандала между Василев и режисьора Александър Морфов.

 

На 18 февруари 2023 г. Камен Донев участвал в сутрешния блок на телевизията, където след въпрос на водещия, заявил следното: „В Народния театър станаха неща, които аз тук няма да споменавам, защото влизаме много в кухнята, които са недопустими. Сега, тези неща може и да не нарушават административните правила, но те нарушават моралните и професионални правила, които са се случили и само заради това аз съм убеден, че този човек, който в момента е директор там, трябва на момента просто да бъде сменен. Това е моето мнение, моето лично мнение и не искам да казвам тежки думи, но бих казал, че в изкуството няма място за мижитурки, както и във всяка една област на живота, но особено в изкуството, защото сцената, изкуството, това е една декларация , това е послание, това е изразяване, това е обръщение към хората. Мисля, че Сашо и тук няма какво да коментираме дори, през годините е показал какво е да умееш да правиш това, докато тоя човечец, който в момента е директор, нищо не е показал. Аз даже имах с него преди години една глупава случка, която няма да споделям пред хората и още тогава ми светна лампата, че не е читав човек. Та, по-добре да се маха и да бъде назначен друг директор“, отговорил Камен Донев.

 

Директорът на Народния театър се почувствал обиден от думите „мижитурки“, „човечец“ и „не е читав човек“, обърна се към съда като поиска Донев да бъде признат за виновен за обида и да му плати 2500 лв. за причинени неимуществени вреди.

 

На 28 юни т.г. обаче СРС оправда актьора, а вече са публикувани и мотивите към присъдата.

 

„Употребявайки посочените изрази и думи, подсъдимият е изразил личното си мнение, което по своя характер безспорно е негативно за работата на тъжителя като режисьор и директор. Подсъдимият обаче е обективирал негативно оценъчните си съждения спрямо тъжителя, обстоятелство, което е съвместимо с правото на свободно изразяване на гражданите, закрепено в чл. 39 от Конституцията на Р. България и чл. 10, ал. 1 от Конвенцията за защита правата на човека“, пише СРС.

Съдът обяснява още, че при преценката за обидната форма на казаното, не е отчел субективното възприятие на засегнатото лице, а установените норми в обществото – единственият обективен критерий, от който следва да се изхожда при преценка на съставомерността на изреченото.

 

После се спира на трите израза, използвани от Камен Донев и от които Васил Василев се е почувствал обиден.

 

По отношение на думите „… в изкуството няма място за мижитурки“, съдът приема, че това е принципно становище на Камен Донев, „което вътрешно убеждение и твърдение на подсъдимия по никакъв начин не е отправено към частния тъжител и по никакъв начин не може да бъде отнесено към него и с този израз по никакъв начин не може да бъдат засегнати честта и достойнството на когото и да е, включително и на частния тъжител Василев“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2400 |13.08.2024 Д-р Александър Симидчиев: Криминализация на продажбата на райски газ - веднага! . 18| 2961 |13.08.2024 Радан Кънев: ГЕРБ се подхлъзна по "Възраждане" за забраната по темата за сексуалността. Борисов тъне в клишета . 1| 4738 |13.08.2024 Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 4| 2432 |13.08.2024 Експерт: Има предоверяване в инцидента с простреляния от детето си полицай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads