Реклама / Ads
0| 2870 |04.02.2022 НОВИНИ

Откриха зимните олимпийски игри в Пекин /видео/

.
Президентът на Китай Си Дзинпин откри XXIV зимни олимпийски игри в Пекин. Президентът на МОК Томас Бах му даде думата, след като произнесе своето приветствие. Официалната церемония се състоя на стадион „Птиче гнездо“, който беше домакин и на Летните олимпийски игри през 2008 г. Пекин вече е първият град в света, домакин на 2 олимпиади. Игрите в китайската столица ще продължат до 20 февруари.
 

Режисьор на церемонията по откриването беше е Чжан Имоу, един от най-големите съвременни китайски кинорежисьори, а домакин - националният стадион в Пекин, известен като “Птиче гнездо”. Той е първият в света, приел церемонията по откриването и на летни, и на зимни олимпийски игри.

 

Церемонията започна с представянето на китайския лунен календар - Ли Чун, и идването на пролетта. В китайските вярвания се счита, че именно екстремният студ поражда новия живот.

 

След това на арената се появи знамето на Китай, което премина през ръцете на дълга колона от хора - представители на 56-те етнически групи от всички части на страна. Дете изпълни с томпет местната битова песен “Моята родина и аз”, която символизира силната връзка между китайския народ и родината и за която домакините казват, че е като връзката между океана и неговите вълни. Военни издигнаха знамето на фона на Марша на доброволците - националния химн на Китай.
 

После от небето “потече” огромна река, символизираща Хуанхъ, в превод Жълта река. Тя е втората по дължина река в Китай, но е наричана “реката майка на Китай” и “люлка на китайската цивилизация”, тъй като в началото на китайската история точно тук се намират най-гъсто населените и процъфтяващи земи.

 

При допира си в земята реката се превърна в огромен леден къс, чез който бяха представени градовете домакини на всички зимни олимпийски игри в историята.

 

След това дойде ред и парада на официалните делегации. По традиция той беше открит от представителите на родината на олимпийските игри - Гърция. Българската делегация беше във втората половина. Родният трибагреник беше в ръцете на Радослав Янков и Мария Здравкова.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2909 |02.02.2022 Откриха 17 кг. марихуана в пратка с две електрически табла . 0| 2988 |20.01.2022 16 спортисти ще представят България на зимните олимпийски игри в Пекин . 4| 3915 |15.01.2022 Министърът на туризма: Има седем пъти ръст на британските туристи в зимните курорти . 0| 3503 |06.01.2022 Откриха убит 40-годишен мъж в санданско село

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads