Реклама / Ads
6| 5696 |23.05.2008 НОВИНИ

Животът на Ангел Бончев - оценен на 3 млн евро?

.
Според полицията откуп не е искан, но в. "Експрес" твърди, че неизвестен мъжки глас още вчера е уточнил сумата по телефона пред съпругата на отвлечения. Кои са най-известните отвлечени и отвличания у нас?
 

Вчера сутринта неизвестен мъжки глас позвънил по телефона на съпругата на изчезналия Ангел Бончев и поискал 3 милиона евро откуп, за да бъде върнат шефът на „Литекс” жив и здрав у дома, научаваме от днешното издание на вестник „Експрес”.

До момента няма никаква информация за съдбата на мистериозно изчезналия Бончев, твърдят пък от полицията и отказват коментар по повод новината за поискания откуп. По колата на бизнесмена нямало следи, които да говорят за насилствено отвличане или какъвто и да е физически натиск спрямо собственика на автомобла. Органите на реда обаче проверяват информацията за бизнес отношенията на Ангел Бончев и разработват различни версии за икономически спорове. Информационната система "ДАКСИ" сочи, че Бончев е съдружник с Ненад Миленкович в дружеството ЛИТЕКС ПАРК за търговия на едро, където държи 90% от дяловете. Миленкович на свой ред стана известен през лятото на 2007 г. след стрелба в "Белите брези", в която беше замесен т. нар. Земунски клан - най-голямата сръбска престъпна групировка. Според Интерпол Миленкович е издирван като заподозрян за над 20 поръчкови убийства.

Отвличанията срещу откуп се превърнаха в доходен бизнес у нас. Най-известните през последните години в хронологичен ред изглеждаха така: 

-На 2 септември 1994 г. строителният предприемач Георги Георгиев-Гечо и служителят му Антон Костадинов са отвлечени в района на квартал Илиянци от автомобила, в който двамата пътуват. Откарани са в необитаема вила над пернишкото с. Дивотино. Няколко часа по-късно непознат мъж обявява по телефона на братовчеда на Гечо - Христо Върбанов, че иска 1 млн. долара срещу живота на двамата отвлечени. Роднините събират 130 000 долара. Междувременно похитителите се обаждат отново и намаляват откупа на 500 000 долара и уговарят среща. Братовчедът Върбанов, който трябвало да ги предаде, не отива и връща откупа с аргумента, че похитителите не са се появили. Заложниците са открити убити.

---------------------------------- 

-През месец юни 2000 г. е отвлечен таксиметровият шофьор Драгомир Драганов от Пловдив. Похитителите искат откуп в размер на $15 000 и отрязват пръста на похитения, тъй като синът му не успява да събере парите навреме. След като плаща откупа Драгомир е освободен, а полицията арестува братята Иван и Розко Георгиеви за престъплението. Георгиеви са обвинени и за друго отвличане - на 22-годишния Хаик Симоян. За него е поискан първоначален откуп от $50 000, но са платени само $18 000. Хаик е син на арменски бизнесмен, който притежава рекламна агенция и търгува с хранителни стоки. Младежът е държан в плен 5 дни и след плащането на откупа е изоставен на пътя за село Труд.

---------------------------------- 

-На 21 юни 2001 г. съпругата на изпълнителния директор на вестник “Черноморие”, Варна Албена Бояджиева е отвлечена пред дома си. На 14 юни тя е изхвърлена от автомобил в местността Боровец край Варна. Откуп не е плащан, тъй като съпругът й съобщава всичко в полицията. За похищението е арестуван Валентин Костадинов от Добрич. Костадинов отрича обвинения, но съдът го оставя в ареста. След промяна на мярката му за неотклонение той изчезва и е обявен за общодържавно издирване.

---------------------------------- 

-20 септември 2001 г. Собственикът на "Руен" Стефко Колев е етвлечен близо до дома си в столичния кв. Княжево, когато отивал на работа с автомобила си “Ауди”. Четиримата похитители са въоръжени, маскирани и облечени в полицейски бронежилетки. Откарват го в неизвестна къща. Първоначално искат 2 млн.лв. откуп, но Колев казва, че това е абсурдно. Записват аудиокасета, на която Колев обяснява от името на похитителите какви са условията им. Касетата е подхвърлена на съпругата му Теодора. Исканият откуп е намален на 1 млн. лева. После преговарят с нея по телефона. Антимафиотите от НСБОП стигат до извършителите, след като засичат телефонните разговори. Пет денонощия след нападението жената получава указания да хвърли сак с парите от влака по линията София – Мездра преди Курило. 140 хиляди лева се разпиляват край жп линията и са намерени на следващия ден от кантонера бай Кольо от с.Заселе., който ги предава в полицията. Останалата част от откупа е прибрана от похитителите. В деня след предаването на парите Стефко Колев е освободен край край ловешкото село Летница. Два месеца по-късно бандата е задържана заедно с двама полицаи, които им помагали да рекетират шофьори на тирове. Обвинени са Данаил Георгиев-Джаки и Борис Арсов-Борчо от групата на Йоско, специализирана в отвличания и мокри поръчки. През ноември 2003 г. Борчо е застрелян, а Данаил Георгиев по-късно е оправдан. В края на юни 2002 г. групата на Янко Ваташки-Лудия отвлича пред дома му йорданец, чието име така и не става ясно. Чужденецът е със статут на постоянно пребиваващ в България и по професия е лекар. Похитеният е държан 3 дни без храна и вода и подлаган на изтезания – горене на краката с ютия и рязане на тялото с нож. Поисканият откуп от $20 000 е платен и жертвата е захвърлена от автомобил в покрайнините на София.

---------------------------------- 

-На 22 ноември 2002 г. бизнесмен от албански произход е отвлечен пред хотел “Елит” в София. Поисканият откуп е 50 000 евро и е платен от братът на жертвата. В деня на плащането на откупа отвлеченият остава за малко сам, чупи стъклото на прозореца и вика за помощ. За похищението са арестувани похитителите – мъж и жена, а по-късно и поръчителите на отвличането братята Неджат и Наим П. и българинът Велислав Ц.

--------------------------------- 

-9 декември 2003 г. Приятелката на варненския бизнесмен Борислав Манджуков е похитена, докато паркирала колата си в двора на вилата от осем маскирани. Тя е държана в плен до 26 декември. Нападателите й искат откуп от 500 000 долара от Манджуков, който е собственик на няколко обменни бюра и заведение във Варна. За престъплението е обвинен 32-годишният Кирил Илиев.

--------------------------------- 

-17 март 2004 г. Рубин Коцев, собственик на фирма "Ахилеос меритайм", е отвлечен пред дома си на ул. Марко Балабанов от трима неизвестни. Ден по-късно полицията засича анонимно телефонно обаждане до семейство Коцеви с искане на откуп от 1 милион евро. Коцев е държан в плен 9 дни. На 26 март той е захвърлен от автомобил край Девня и сам отишъл до местното РПУ. Платен е откуп от 500 000 долара. Четири дни по-късно са арестувани четиримата варненци Антонио Тунджев, Валентин Христов, братята Георги и Петър Петрови и чеченеца Умар Джумбулатов, който впоследствие е експулсиран в Русия. Самият Рубин Коцев обявява, че зад отвличането стои бившият му партньор Тургут Тунджел. Той наел турския мафиот Седат Пекер, като му платил 75 хил. долара. Сумата за откупа била осигурена от бизнеспартньори на Коцев от Русия.

-------------------------------- 

-На 6 април 2004 г. Синът на президента на футмолен клуб “Славия” Венцеслав Стефанов – Димитър, е отвлечен близо до хотел “Плиска” на стотина метра от Първо РПУ, до семейното заведение “Киара”. Четирима мъже, преоблечени като полицаи набутват Димитър Стефанов в кола със син буркан. Часове след инцидента мъжки глас съветва по телефона бащата да приготви "много" пари и да не намесва полицията и медиите. Два по-късно на бащата са изпратени снимки и видеозапис на момчето, в който настоява да плати откупа. Според признанията на самия Венцеслав Стефанов пред медиите 10 дни след отвличането похитителите му поискали 1, 2 млн. лв., като обещават, че до 2 часа след плащането Димитър ще бъде освободен. Карат го да се качи на влак и да хвърли парите на определено място. Заложникът Димитър не е освободен и до днес се води в неизвестност. Според самия Стефанов синът му най-вероятно е убит.

--------------------------------- 

-На 17 май 2005 г. пред дома си в Банкя е отвлечен Християн Валю. На 23 май в кафене “Алекс”, собственост на Садек Валю (брат на отвлечения) е подхвърлена аудиокасета, в която Християн моли брат си да разкрие каналите за синтетични наркотици. За отвличането е задържан Джаки от групата на Йоско, но е освободен. Отвлечения се води в неизвестност. На 14 декември 2005 г. Атанас Галчев и Хари Милковски отвличат англичанина Кристоу Фанос във вилата на Милковски край с. Владо Тричков. От там похитителите започват да звънят в Лондон на близки на британеца и искат откуп от 44 000 паунда. Роднините сигнализират Скотланд ярд, а те се свързали с НСБОП в България. За нещастие на похитителите още първата вечер завалял сняг и те се озовали в капан, без да могат да мръднат от района. Това помогнало на полицията да локализира мястото. Бандитите се гаврили с отвлечения англичанин - въргаляли го гол в снега, насилвали го сексуално. На 20 декември трима антимафиоти успяват да се доберат през дебелия сняг до вилата и задържат двама от бандитите при опит да се измъкнат с кола към селото. Само няколко часа по-късно атакуват вилата. Милковски е изненадан, опитва се да стреля с пистолет по полицаите, но е убит на място. Британецът е освободен.

--------------------------------

-7 януари 2006 г. Отвлечен е синът на добричкия бизнесмен Йордан Иванов-Поничката, собственик на месарска фабрика “Ани-И” ООД. 25-годишният Иван Иванов е похитен привечер на Ивановден на 10 метра от семейната им къща на ул.Александър Кръстев в Добрич. Иван оставил приятелката си в колата и слязъл да отвори вратата на гаража. В този момент той е атакуван и натикан в колата на похитителите. Полицията е уведомена от приятелката на Иванов, която е свидетел на отвличането. Исканият откуп от 550 000 евро, намален впоследствие 200 000 евро не е платен. Младежът продължава да е в неизвестност.

------------------------------- 

-На 4 юни 2006 г. е отвлечен 19-годишният Иво Пенчев син на бизнесменът Ивелин Пенчев от Габрово. Поисканият откуп е 30 000 лева, но не е платен тъй като похитеният е освободен след акция на ГД “Полиция”. След освобождаването на сина си Ивелин Пенчев признава, че двамата похитители са отвлекли самия него през април същата година, и за освобождаването му близките му са платили 10 000 лева. За похищенията са арестувани Бранимир Бурла и Ивайло Генков. На 9 март 2007 г. е отвлечен Илиан Цанев, син на бизнесмена Красимир Цанев. Поискан е откуп от 3 милиона евро, от които са платени 100 000 и жертвата е освободена.

------------------------------ 

-12 април 2007 г. Отвлечен е бизнесменът Мехмед Чакър – българин от турски произход. Прибирайки се към дома си, той забелязал, че пътят му е препречен от контейнер за смет. Когато слиза от колата си, той е нападнат от двама маскирани и е откаран, с чувал на главата, в специално пригодено помещение със заковани прозорци. Чакър е прикован с халка на пода. Похитителите искат откуп от 5 млн.евро. На 28 април синът на отвлечения получил разпореждане да се качи на нощния влак за Бургас с куфарче с 200 000 лева. Близо до Пловдив той хвърлил парите, като му било обещано, че баща му ще бъде освободен. Това не станало. Седмица по-късно похитителите отново се обадили с искане за нов откуп от 2 млн.евро. На 10 май Мехмед Чакър е освободен, без да е платен откуп. Първият от групата похитители е задържан на 12 юни в Пазарджик, а останалите – 18 дни по-късно в Пловдив 

------------------------------- 

-24 октомври 2007 г.Синът на бившия министър от кабинета на Иван Костов Вилхем Краус Михаил Краус е отвлечен миналата есен в столицата. При отвличането на излизане от дома му неговият автомобил е застигнат от нападателите. След като похитителите не получават първоначално искания откуп от над 1 200 000 евро, те режат един пръст от ръката на Михаил Краус и го пращат на близките. По късно  получават 300 000 евро и освобождават Михаил Краус. Семейството на Краус отричаше да има отвличане, но информацията бе потвърдена от високопоставен служител от Министерството на вътрешните работи.  

------------------------------- 

-6 март 2008 г. След като паркира автомобила си в гаража в кооперация срещу хотел “Космос” в Бургас, изчезва собственикът на най-голямата фирма за строителни материали в Южна България 35–годишният бизнесмен Стоян Стоянов. За изчезването му съобщава неговата приятелка Мария, но едва в 8 сутринта на следващия ден.Една от основните версии, по които работят следователите, е свързана тъкмо с приятелката на Стоянов. Бившата манекенка поддържа връзка с изчезналия вече повече от година, бременна е от него в петия месец и прави планове да заживеят заедно след раждането на детето. Бъдещата майка живее в панелен блок в квартал "Братя Миладинови", където се е преместила наскоро преди инцидента. Мария е бившата съпруга на Тодор Стамов, по прякор Малкотърновския, един от най-приближените хора до несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите, майка е на двете му дъщери. Засега в основата на разследването стои връзката Мария - Малкотърновския. Стамов в момента е в бургаския затвор, където излежава присъда заради рекет и опит за убийство. Според запознати Тодор не се е примирил с приключването на отношенията си с Мария. Той я ревнувал и заплашвал всеки мъж, който покаже интерес към някогашната му жена. Самата Мария обаче твърди, че не вярва бившият й съпруг да е виновен за изчезването на Стоянов. Но близки до Стоянов твърдят, че той е бил изнудван от бившия мъж на Мария. Бургаските полицаи нито потвърдиха, нито отрекоха някое от тези твърдения и заявиха, че работят по всички възможни версии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8105 |22.05.2008 Шефът на "Литекс" Ангел Бончев изчезна . 0| 10966 |07.04.2008 Ангела Меркел става кума, младоженците – хомосексуалисти . 15| 5476 |05.01.2008 Наказват Божидар Димитров заради сватбата на Миглена Ангелова? . 7| 5973 |27.12.2007 ВСС отстрани от длъжност прокурора Ангел Дончев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads