Реклама / Ads
0| 4382 |20.04.2016 НОВИНИ

Животновъди искат оставката на земеделския министър

.
Десислава Танева
Животновъдите, които протестират край хасковското село Клокотница, блокираха за кратко международния път Е80 и поискаха оставката на земеделския министър Десислава Танева.
 

Край хасковското село Клокотница продължават да пристигат животновъди вече и от съседните области Пловдив и Стара Загора. Напрежението ескалира малко след 12 часа и хората пробиха полицейския кордон. Стопаните на унищожените болни 200 крави от димитровградските села Брод и Радиево легнаха на платното. Така движението по международния път към Турция беше блокирано за около 15 минути, съобщи БНР.

 

Вече има конкретни искания. Първото искане е оставката на земеделския министър Десислава Танева, незабавно уволнение на служители в Агенцията по безопасност на храните, заради тяхното престъпно бездействие. Недоволните искат още да бъдат разпуснати областните консултативни съвети по животновъдство. Протестиращите дават срок за оставката на Танева до края на деня и запалшват, че ако това не стане, ще тръгнат към София. Пътят към Турция вече е отворен, а протестиращите в момента правят организация, за да потеглят към центъра на Хасково с автомобилите си.

 

34 едри животни, заразени от болестта нодуларен дерматит, са унищожени в старозагорското село Воденичарово, а други две животни - в село Бяло поле, Община Опан. МВР и дирекцията по храните предприемат съвместни мерки за ограничаване на заразата в областта.

 

Днес стана ясно, че 15 милиона лева извънредно отпуска правителството за борба със заразната болест по животните нодуларен дерматит, засегнала едрия рогат добитък в Южна България. Премиерът Бойко Борисов обясни:

Пръскаме цялата страна там, за да можем да пресечем тая болест, тъй като директивата е такава, че и здравите животни - крави, биволици трябва да се унищожават, а знаете за един стопанин, какво е да му се убие животното.

Отделно от тези средства, ще се отпуснат още 5 милиона лева за ваксини. Брюксел е уведомен. Първите 150 хиляди ваксини пристигат следващата седмица и започва незабавна ваксинация от ветеринарните доктори, каза още премиерът:

Създаваме организация в рамките на седмица да бъде всичко ваксинирано и дано не мине и в Северна България. И МВР сме ги ангажирали да спират всякакво движение на живи животни, коли, камиони. Дойде ни и този проблем, но истински се надявам с това да помогнем максимум на селските стопани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3986 |20.04.2016 Фрогоко: БЛС протака оставката на Москов . 0| 4560 |16.04.2016 Протестиращите в Скопие искат оставката на президента . 0| 5323 |16.04.2016 Общинари искат колите в центъра на София да се движат с 30 км/ч . 0| 4401 |13.04.2016 Реформатори в опозиция искат оставка на шефа на КФН Мавродиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads