Реклама / Ads
0| 3342 |06.04.2022 НОВИНИ

Жозеп Борел: Трябва по-малко да аплодираме Зеленски, а да му помагаме повече

.
Жозеп Борел Източник: БГНЕС
Европейският съюз не иска поражението на Украйна във войната и затова ще продължи да доставя оръжия и да налага санкции срещу Руската федерация. Това каза върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю за радио COPE.
 

Оръжия за Украйна

 

"Трябва да продължим да въоръжаваме Украйна, без да навлизаме в ескалация, в която участват все повече страни. Такива конфликти се печелят с оръжия и икономическото отслабване на врага", заяви Борел.


„Ние сме в трудна ситуация на баланса. Искаме да помогнем на Украйна, но не искаме да се замесваме във войната. ЕС не е военен съюз, но вярвам, че трябва да помогнем на Украйна. Ние правим всичко, което можем, но без да се пресичат червени линии, за да не се разпространи конфликтът“, каза той.

 

В същото време Борел отбеляза, че сега приоритетът е предотвратяването на нови кланета на украински цивилни. "Това, което трябва да направим, е да предотвратим повторение на събития като тези в Буча. След войната в бивша Югославия отне много години, за да бъдат осъдени извършителите. Те обаче бяха осъдени в Хага", добави той.

 

Санкциите срещу Русия

 

По отношение на санкциите Борел изключи, че решението за ембарго на руския газ може да бъде взето на европейско ниво. „Не може да бъде взето единодушно решение, защото вече има държава, а именно Унгария, която заяви, че ще наложи вето на това решение“, обясни Борел.

 

Той припомни, че купуването на газ от Русия финансира убийствата на цивилни в Украйна. Той призна, че санкциите не са предотвратили войната, но трябва да струват скъпо на Русия. "И за да бъдат скъпи, трябва да влезем в енергийния сектор. Балтийските страни внасяха много руски газ и вече не внасят. Невъзможно е обаче за една нощ да намалим зависимостта от газ с 55% както в Германия... Всеки ден плащаме милиони долари за руската енергия и това е финансиране на войната", уточни той.

 

Владимир Путин

 

Борел отбеляза също, че руският президент Владимир Путин е предупреждавал за намеренията си от години и никой не е искал да го слуша. „Ние, европейците, трябва да сме готови да признаем, че светът, в който живеем, е опасен“, каза той. 

 

Борел твърди, че европейците смятат, че живеят в относителен комфорт и искат да вярват, че светът извън ЕС е точно като техния. В действителност обаче техният свят се оказа заобиколен от режими като руския.

 

„Борел нарече грешка от страна на Германия да концентрира своя внос на енергия от страна като Русия. „Путин предупреждава от 2007 г., а през 2014 г. нахлу в Крим. Оттогава заявяваме, че енергийната зависимост от Русия трябва да бъде намалена, но всяка година я увеличаваме“, посочи грешката Борел.

 

Той обаче не отговори на въпроса дали режимът на Путин ще падне заради войната в Украйна. "Не мога да кажа всичко, което знам или всичко, което мисля. Режимът на Путин е много репресивен и авторитарен. Ако  протестирате срещу войната, рискувате да отидете в затвора за няколко години. Докато войната не е гръмък провал, това е режимът с голяма издръжливост“, добави Борел.

 

Войната в Украйна

 

Борел отхвърли оправданията на Путин за нахлуването му в Украйна. "Байдън не призова никого да се присъедини към НАТО. Влизането на Украйна в НАТО не беше на дневен ред. Путин използва това, за да оправдае агресията", смята Борел.

 

Междувременно, отбеляза Борел, на Украйна трябва да продължи да ѝ се помага, за да запази силна позиция срещу окупаторите. „Всички войни завършват с прекратяване на огъня и след това мирно споразумение. Русия се опита да окупира Киев, но неуспешно. Освен това не изолира Украйна от морето. Това, което трябва да се направи, е да се гарантира, че Украйна влиза в преговори с Руската федерация от позиция на сила", подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3590 |05.04.2022 Марио Драги: Зверствата, извършени в Украйна, трябва да бъдат наказани . 0| 3150 |05.04.2022 ВСС ще трябва да разгледа още едно искане за освобождаването на Гешев . 0| 3189 |05.04.2022 Радев: Кабинетът трябва да вземе тежко решение за следващата партида F-16 . 0| 4050 |05.04.2022 Журналист: Трябва да си морален изрод, за да повтаряш руските извратени лъжи, че Украйна сама избива народа си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads