Реклама / Ads
2| 5089 |25.05.2024 НОВИНИ

Журналистът Мартин Минков: Скопие може буквално да ритне вратата към ЕС

.
Мартин Минков Източник: БНР
"Рано е за среща Радев – Силяновска. По дипломатически внимателно, идеята на Силяновска за бърза среща без предварителна подготовка просто не идва навреме. Добър знак е – готови сме за диалог, казва Скопие, но този диалог подготвен ли е?"Това мнение изрази пред БНР журналистът Мартин Минков, бивш кореспондент на Националното радио в Скопие.
 

Трябва да се излезе от предизборната реторика в Скопие. Докато няма видима, осезаема промяна в тона, в отношението към българите в РСМ и в България, трудно може да говорим за бъдеща продуктивна среща, смята журналистът.

 

Запитан необходима ли е координирана изява между София и Атина, Минков изрази скептицизъм. По думите му, Гърция е "изключително предпазлива и внимателна да не взема страна" по спорните въпроси между София и Скопие.


Като отчете много силната "югоносталгична нишка, която битува в македонското общество", Минков очерта опасността от затваряне на пътя на Северна Македония в отношенията със самия ЕС.

 

Всичко зависи от това дали острата македонистка реторика ще се превърне в политика на бъдещите управляващи. Ако се стигне до тази линия, Скопие може буквално да ритне вратата към ЕС, поясни той, но същевременно изказа очакване това да не се случи.

 

"Видяхме един надпис, абсолютно толериран от властите и силите за обществен ред, в центъра на Скопие, на кея на Вардар – "Бугари во устав е предавство". Говори твърде много", коментира Мартин Минков в предаването "Събота 150".

 

Вътрешно-етническото напрежение в РСМ ще се покачи, ако албанският фактор не присъства в управлението, прогнозира журналистът.

"Без присъствието на албанския фактор правителството би било обречено на нестабилност."

 

Относно отделянето на Албания от Северна Македония в преговорите им за еврочленство Мартин Минков посочи, че "Албания е косвена жертва" на забавените конституционни промени в РСМ.

 

"При затягане на положението около Северна Македония и запушване на този път, логично е да се мисли Албания да бъде отделена. Няма причини тя да стои на скамейката за чакащи, вместо да започне преговори."

 

Черна гора е най-подготвена за евентуално разширяване. Албания е твърде далеч от стъпалата, които вече са изминати от Черна гора. Ако не беше така, двете страни биха могли да бъдат събрани, каза в заключение Минков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2542 |25.05.2024 Лятото е време за пътуване в чужбина, но внимавайте за тези безумни правила за движение на пътя . 3| 2633 |25.05.2024 Каква "изненада"! 15 % от най-чистите плажове...не се намират в България, а в Гърция . 3| 8194 |25.05.2024 Левон Хампарцумян: Не взимайте кредит на ръба на възможностите си . 11| 7544 |25.05.2024 Петър Стоянович за цар Фердинанд I: Успехът има ужасно много бащи, а погромът – само една майка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads