Реклама / Ads
3| 2292 |27.03.2024 НОВИНИ

Журналистът Петър Карабоев: Режимът на Путин заличи всякакви външни корективи на властта

.
Журналистът Петър Карабоев Източник: БГНЕС
Проблемът с информацията, идваща от Русия, е, че режимът на Путин заличи всякакви външни корективи за това какво прави властта и какво правят службите - няма свободна преса, протести не се допускат и няма публичен дебат на експерти, които да оценяват тезите, които се лансират в публичното пространство.
 

Това мнение изрази пред БНР заместник главният редактор на "Дневник" Петър Карабоев.

 

"Президентът Владимир Путин говори без доказателства за украинската следа. Видяхме, че няколко от заловените терористи са жестоко бити и измъчвани, вероятно още при самото задържане. Това поставя огромна въпросителна върху всичко, което те са казали", каза още специалистът.





Според журналиста ресурсът на професионалистите в руските служби за борба с тероризма е в репресивната част, а не в превантивната.

 

"Идеологическата задача, която им се спуска от Кремъл .- да се напада Западът, да бъде вмъкнат Киев в цялата история, им пречи да си вършат работната. Голяма част от ресурса им, особено след 2022 г., беше хвърлен в това да се борят с всякакви противници на режима, които пишели в интернет срещу войната или подкрепяли Навални, вместо да се занимават с реални заплахи. Тези хора се опитват да вършат нещо, но в крайна сметка се оказва, че май акцентът при тях е повече върху репресивната част, отколкото върху превантивната. Те са много бързи в това да разкрият кой е извършил и кой е помогнал на извършителите, но защо не го предотвратиха? Това е ключовият въпрос в цялата ситуация", уточни той.





Карабоев бе категоричен, че от много години е повишена степента на сигурност на големи обществени обекти в Москва, а Подмосковието е част от нея:

 

"Това е охрана, която не е подготвена за въоръжено нападение. Това е доста скъпо и доста рисковано да напълниш с оръжие десетки и стотици охранители. Освен това е и политически много деликатно, защото, ако напълниш столицата с въоръжени охранители, изведнъж хората ще започнат да питат къде е сигурността на Русия, нали Путин беше големият защитник на сигурността на Русия".





По думите му 1/3 от жертвите на атентата в "Крокус сити хол" са били застреляни от терористите, останалите са загинали от пожара, т.е. евакуационният план на сградата определено не е сработил.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2375 |27.03.2024 39 нобелови лауреати зоват за увеличаване на помощта за Украйна и непризнаване на Путин за президент . 0| 2710 |27.03.2024 Въоръжени агенти на ФБР щурмуваха имението на Пъф Деди . 4| 2268 |27.03.2024 „Галъп интернешънъл“: Само 21% от българите смятат, че изборите са свободни и честни . 4| 11191 |27.03.2024 Politico: Украйна се приближава към най-опасния си период. Помощта на Запада трябва да завали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads