Реклама / Ads
2| 4524 |24.09.2019 НОВИНИ

Журналисти в жива верига пред БНР за свободата на словото

.
Асоциацията на европейските журналисти в България организира жива верига в защита на свободата на словото под мотото: ”Да дадем сигнал!”. Демонстрацията е насрочена за четвъртък, 26 септември, от 12 ч. пред сградата на Българското национално радио.
 

Причината е казусът около свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и 5-часовото прекъсване на програма "Хоризонт" на 13 септември в цялата страна. Идеята е живата верига да се разпростре от сградата на БНР до тази на БНТ по бул. "Драган Цанков".


Комисията по регулиране на съобщенията състави акт на медията, от който произтичат санкции между 10 000 и 100 000 лева. Издаденият на 17 септември акт не е бил обжалван в предвидения от закона тридневен срок, от което следва издаване на наказателно постановление.


На 19 септември Съветът за електронни медии се срещна с журналисти от редколегията на БНР заради скандала. На срещата присъстваха журналисти от "Хоризонт", програма "Христо Ботев" и бивши служители на радиото, Силвия Великова и Даниела Късовска, която досега бе зам. главен редактор на "Хоризонт". Те представиха обстоятелствата около свалянето от ефир на Великова и отнетия ѝ ресор "Правосъдие". Веднага след срещата започна заседанието, на което съветът трябва да обяви какво ще предприеме след натиска над програма "Хоризонт" от новото ръководство и спирането на сигнала в цялата страна


СЕМ реши, че ще обяви на заседание на 27 септември дали ще поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов. Очакваше се на 24 септември да бъде обявено какви стъпки ще предприеме медийният регулатор за кризата в радиото. Окончателното решение обаче се отлага, тъй като за момента не са налице законови предпоставки за прекратяване на договора на Костов, защото няма системни груби нарушения в рамките на една година. За да има такава предпоставка, трябва да са налице три такива нарушения.


Съветът ще наложи глоба на националното радио за нарушение на два члена от Закона за радио и телевизия. Размерът на санкцията ще бъде уточнен допълнително. По единия член глобата е от 1000 до 7000 лева, а по другия - от 3000 до 20 000 лева. Едната глоба е за нарушаване на индивидуалната лицензия заради спирането на сигнала, тъй като по закон радиото трябва да излъчва 24 часа. Втората санкция е, защото със заглушаването на ефира е нарушено гарантираното правото на гражданите на достъп до информация.


"Националното радио е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на служителите в него и уронва престижа на една авторитетна медия". Това писа в отворено писмо до медиите генералният директор на радиото. От позицията му стана ясно, че няма намерение да подава оставка. Той заплаши критиците си със съд.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4327 |24.09.2019 Радев: Автоцензурата е най-голямата заплаха за журналистиката в България . 4| 4837 |21.09.2019 Драгомир Стойнев: Що за държава сме щом арестуват журналисти, водят ги с белезници! . 14| 9971 |20.09.2019 ”Репортери без граници'': Иван Гешев като главен прокурор ще засили натиска на прокуратурата върху журналисти . 7| 4820 |16.09.2019 Иван Гешев към журналисти: Оcтaвeтe мe дa oтидa нa paбoтa

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads