Реклама / Ads
14| 9972 |20.09.2019 НОВИНИ

”Репортери без граници'': Иван Гешев като главен прокурор ще засили натиска на прокуратурата върху журналисти

.
Иван Гешев
„На фона на нарастващия тормоз върху независимите медии в България, перспективата за назначаването на Иван Гешев на длъжността главен прокурор на страната на 24 октомври предполага, че прокуратурата може да засили натиска върху журналистите още повече.“
 

Това се казва в разпространеното преди минути становище на Международната организация „Репортери без граници“ (RSF). Неправителствената организация, която следи за свободата на словото в световен мащаб алармира за сериозна заплаха за независимостта на публичните медии в България и обявява, че  е потресена  от политическия натиск, който доведе до свалянето на водещ от програмата на държавното национално радио (БНР) в България, а след това и спирането на ефира на самата радиостанция за повече от пет часа на 13 септември.

 

RSF  информира световната общественост, че Силвия Великова, която работи в БНР от 26 години и е известна с трудните си интервюта и провокативни въпроси, е научила на 12 септември, малко преди на следващото си предаване съдебната система на следващата сутрин, че ръководството е решило да я свали от програмата незабавно.  Великова е убедена, че отстраняването й е пряко свързано с противоречията около назначаването на следващия главен прокурор на България, което се случва без обичайната процедура за публичен подбор, а встъпването му в длъжност е следващия месец.

 

„Този ​​опит да бъде „забит“ журналист, за да бъде защитен единствения кандидат на управляващата партия за длъжността главен прокурор, илюстрира липсата на независимост на публичното излъчване на България и контрола, който някои политици упражняват над редакционната му линия“, каза Полин Адес -Мевел, ръководител на бюрото на Европейския съюз и на Балканите на RSF.

 

Въпреки че ръководството на БНР продължава да оправдава петчасовото прекъсване на предаването за „технически инцидент“, премиерът Бойко Борисов трябваше да се намеси публично, за да призове за възстановяване на Великова, посочват още от „Репортери без граници“.  В разпратената информация се посочва още, че програмният директор, отговорен за отстраняването на Великова, е принуден да подаде оставка, а след разследване прокуратурата заявява, че "не може да се установи връзка" между нейното отстраняване и спирането на излъчването.  Въпреки това главният редактор на БНР Даниела Кусовска публично съобщи, че генералният директор на БНР Светослав Костов е получил натиск „от много високо ниво“ да свали Великова от ефир.

 

„Ситуацията е толкова сериозна, че президентът Румен Радев  заяви през седмицата, че в България свободата на словото е в криза. „Спирането на националното радиоразпръскване отново показа необходимостта да се установи кой управлява обществените медии и как“, каза той. "Очевидно е, че държавата се управлява по нечий телефон, а не чрез институциите, както е нормалната европейска практика.", цитират държавния глава  RSF.

 

Магистратският тормоз над независимите медии се засили драстично през последните месеци в България, която е на 111-о място от 180 държави в Световния индекс за свобода на печата на RSF за 2018 г., пишат за финал в съобщението си „Репортери без граници“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 6361 |19.09.2019 Психологът Иван Игов: Една от най-големите глупости е, че в казармата младежите ставали мъже . 6| 6726 |19.09.2019 Ген. Атанасов: Иван Гешев е общият знаменател на два скандала . 29| 12832 |18.09.2019 Висшият адвокатски съвет: Иван Гешев не става за главен прокурор . 2| 4572 |18.09.2019 Делото ”Иванчева” продължава на втора инстанция на 11 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads