Реклама / Ads
0| 2282 |21.09.2022 НОВИНИ

Кабинетът „Донев“ сезира КС за правомощията на главния прокурор

.
Крум Зарков Източник: БГНЕС
Служебното правителство сезира Конституционния съд с искане за отмяна на правомощия на главния прокурор, регламентирани в Закона за съдебната власт. Това обяви правосъдният министър Крум Зарков след редовното заседание на кабинета.

„Според нас е налице прекалено разширяване на надзора на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата и всички органи на централната и местната власт, което е в разрез с духа и буквата на Конституцията, постановяваща разделение на властите и гарантираща правовата ни държава. Такава практика на толкова всеобхватен надзор на законност е съществувала в България, но преди приемането на демократичната конституция на България през 1991 г., която предвижда и разделение на властите“, заяви той.

 

Въпросът, който Министерският съвет е изпратил до Конституционния съд, е: „Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност на прокурорите, да им възлага проверки на спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива?“.

 

Според кабинетът „Донев“ „това не е допустимо, тъй като това право на главния прокурор трябва да бъде ограничено до работата на подчинените му обвинители в рамките на техните работни задължения“.

 

Министерски съвет одобри и два законопроекта за промени в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост. Предложенията предвиждат органите на властта да се ползват с по-малка закрила срещу обида и клевета. По този начин те няма да могат да подвеждат под наказателна отговорност журналисти за техни разработки и разследвания. Предлагат се и промени в процесуалните гаранции за деца, заподозрени или обвинени в рамките на наказателно производство, и по-добра защита на непълнолетните жертви на престъпление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2324 |21.09.2022 Кабинетът „Донев“ ще приеме линия на бедност от 504 лв. за 2023 г. . 0| 2287 |20.09.2022 Кабинетът “Донев” освободи всички членове на КЗП . 2| 5195 |17.09.2022 Доц. Инджов: Радев и кабинетът „Донев“ работят в полза на ГЕРБ. Очаквам нови избори напролет . 0| 2339 |14.09.2022 Кабинетът „Донев“ предлага да се освободи посланика ни в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads