Реклама / Ads
0| 1321 |23.07.2024 НОВИНИ

Кабинетът "Главчев" ще "забрани" ли свободното къмпингуване?

.
"На тъмно", служебното министерство на регионалното развитие е реабилитирало старата мракобесна наредба за свободното къмпингуване, която вместо да уреди материята, на практика го забранява. За това алармира Българското кемпер общество.
 

Става въпрос за проекта, разработен по време на последното правителство на ГЕРБ (с "Обединени патриоти"), с който се въвеждаха толкова много изисквания, че на практика пращаха в нелегалност любителите на природосъобразния туризъм. Въпросният текст събра стотици негативни становища. Така по време на кабинета "Денков", със заповед на премиера Николай Денков, бе създадена работна група, която да изготви чисто нова наредба - чието приемане бе записано преди близо десетилетие в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.


Задачата бе възложена на зам.-министър Николай Найденов. Наредбата бе изготвена, като на последното заседание на работната група на 10 април бе взето решение да се удължи с малко крайният срок, поставен от Денков - за изчистване на дребни детайли. Найденов внесе доклада до пресния служебен премиер Димитър Главчев със съответния текст на 11 април. Впоследствие напусна, като част от екипа на редовното правителство, пише още Клбу Z.

 

Месеци по-късно какво прави служебното МРРБ не е ясно, като работата по наредбата бе и обект на парламентарно питане в 49-ото Народно събрание. Служебната министърка Виолета Коритарова отговори само вече известното - че Главчев е уведомен за готовия текст.


Днес обаче от кемпер обществото, част от работната група, алармират с писмо до останалите членове на групата, както и до медиите, че за среща на работната група, предвидена за утре, не са разпратени покани до нито едно кемпер дружество. Покани не са получили и други участници в групата, сформирана иначе с лична заповед на министър-председателя.

 

"Прави се "на тъмно" пореден опит за връщане на стара версия на наредбата към Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Всичко това се случва и в пълно игнориране на последната редакция на наредбата по време на правителството "Денков", която отразява политики в сферата на къмпирането, провежда регулация и не създава предпоставки за забрана", пишат от БКО.

 

От сдружението заявяват, че се "прави пореден опит за въвеждане на наредбата в полза на окончателното бетониране на крайбрежието ни и в този смисъл има всички данни, които пораждат съмнения за лобистки, включително корупционен интерес".

 

Заявяват, че няма да присъстват на напълно нелегитимно заседание, което предвижда да разгледа некоректен документ. Заседанието е предвидено за 24 юли 2024 г. в МРРБ. Остават на твърда позиция против подобен подход и обявяват протестна готовност.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2146 |23.07.2024 Журналистката от БНТ Севда Шишманова е в ренимация след катастрофа . 4| 1508 |23.07.2024 Българинът пътува с кола повече от всичките си съседи . 2| 1721 |23.07.2024 Обвиниха още трима пловдивски лекари за източване на НЗОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads