Реклама / Ads
4| 2463 |30.05.2024 НОВИНИ

Кабинетът обвинява в "хибридна атака" около казуса с Главчев и Сребреница

.
Mемориалът и гробището на Сребреница
"Служебното правителство се разграничава категорично от всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България", се казва в позиция на Министерски съвет относно казуса "Сребреница". Кабинетът вижда и "хибридна атака" в обвиненията срещу служебния премиер Димитър Главчев по случая.
 

Съмненията около Главчев са, че преди гласуването на резолюция в ООН, с която 11 юли беше определен за Международен ден за размисъл и отбелязване на геноцида в Сребреницасе, е опитал да упражни натиск върху постоянния представител на България там Лъчезара Стоева да промени позицията на страната в полза на Сърбия.

 

На 11 юли, 1995 г. в босненския град Сребреница започва избиването на над 8000 местни мъже и момчета босненски мюсюлмани от сили на етническите сърби. Убийството им е признато за геноцид от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия и Международния съд на ООН. България също има последователна политика на признаване на тези престъпления като геноцид.

 

Според разследващия сайт BIRD.bg това се е случило след лобиране на сръбския президент Александър Вучич пред лидера на ГЕРБ Бойко Борисов." ГЕРБ не се намесва в работата на служебния кабинет и няма такива намерения", пък заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в свое видеообръщение, разпратено до медиите.

 

В сряда BIRD.bg публикува дипломатически документи, според които в последния момент премиерът Главчев, който е и външен министър, е възложил на постоянната представителка на България в ООН да промени позицията на страната и да гласува "въздържал се" по резолюцията, пише "Свободна Европа".





Ето какво се казво в позицията на Министерския съвет:

 

"България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване.

 

Динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество „работни“ варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на националната позиция на страната ни. Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали.

 

Разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева. Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата. 

 

Изтичането на служебна кореспонденция и безогледното ѝ разпространение в публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака. Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България.





Служебното правителство се разграничава категорично от всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България. С действията си правителството доказва всекидневно, че страната ни  следва неотклонно европейския си път и перспектива".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2461 |30.05.2024 „Край на играта”: Европол свали сървъри в България при мащабна операция срещу зловреден софтуер . 1| 2548 |30.05.2024 Гриша Ганчев дари стадиона в Ловеч на общината . 14| 2466 |30.05.2024 ПП-ДБ внасят в НС искане за изслушване на Главчев по казуса "Сребреница" утре . 1| 2404 |30.05.2024 Проучване: Последни сме в Европа по брой застраховани домове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads