Реклама / Ads
6| 4849 |12.06.2020 НОВИНИ

Кабинетът прие решение, с което държавата закупува дял от ПИБ

.
Държавата ще закупи дяловете на ПИБ на пазарни цени и ББР няма да натрупа загуби. Това заяви премиерът Бойко Борисов.
 

Правителството прие решение, с което България закупува дял от Първа инвестиционна банка с цел преодоляване на последното препятствие пред страната ни за влизане във валутния механизъм ERM- II, наричан "чакалня за еврозоната". Закупуването на дяловете ще стане през Българската банка за развитие, която може да притежава до 70 % от предложените дялове.

 

Финансовият министър Владислав Горанов пресметна, че активите на ПИБ са на обща стойност над 10 млрд. лева, а през 2019-а банката има ръст на депозитите от 761 млн. лева. По думите му ПИБ е най-голямата банка, притежавана от местни лица и с български капитал, както и петата най-голяма банка в България.

 

"ББР прояви интересе към акции на ПИБ и след одобрение от БНБ, на 10 юни банката участва а търга с над 77 млн. права - това са 28 млн. и 265 хил акции, като този брой сътветства на 19% от уставния капитал на ПИБ", посочи той.

Останалите права вероятно са били купени от частен инвеститор, който към този момент не е известен, обяви Горанов.

 

По думите му сега ББР ще е гарант за сигурността и стабилността на Първа инвестиционна банка. "Закупуването на акциите не представлява държавна помощ", категоричен бе Владислав Горанов. Финансовият министър обяви, че няма крайни срокове: "Когато сме готови", отвърна той, но очаква тясно сътрудничество с Банковия съюз още идния месец.

 

На свой ред икономическият министър Емил Караниколов обяви, че се надява от юли България да бъде приета и в чакалнята на Еврозоната. "Еврото не влиза с приемането ни там", поясни той и настоя, че са излишни страховете от поскъпване на живота и повишаване на цените у нас. "България беше длъжна да предприеме тези действия, за да изпълним една от поставанети си цели - влизането ни в Еврозоната", каза Караниколов.

 

Министърът настоя, че това ще ни донесе по-добър кредитен рейтинг в България, по-голям интерес на инвеститорите. "Ще се ползваме от една много по-добре регламентирана и сигурна за инвеститорите банкова система", заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7356 |10.06.2020 Кабинетът на косъм! Патриотите с ултиматум към ГЕРБ заради Закона за МВР . 5| 4753 |08.06.2020 Експерт: Ако се приемат предложенията на В. Симеонов, у нас ще има нелегален хазарт . 0| 3967 |21.05.2020 Парламентът прие на първо четене предложението за 9% ДДС . 1| 6970 |21.05.2020 Александър Деянов - Скилър се прибра у дома. Не го приеха в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads