Реклама / Ads
20| 15513 |09.03.2020 НОВИНИ

Кажете за броя на болниците, стига дъвкахте медсестрите!

.
Чакат се пациенти...
Протестите и проблемите на медсестрите бяха превърнати в дъвка. Ролята на балончета играят детайли, които само отвличат вниманието. Нищи се осветената заплата на една от протестиращите, но това не е проблем. След като знаем заплатите на депутати, министри и пр., защо да не знаем и на медсестри? И какво като са излезли на перваза?
 

Това също е форма на протест, дори да не харесва на всички. Не там е заровено кучето.

 

Болниците. Броят на болниците! Това е голямата тема, която се избягва упорито. Това мълчание поражда съмнения. Първото е, че става дума за задкулисни сделки за източване на бюджета за здравеопазване, който вече е 4,7 милиарда.

 

Няма какво да се овърта: голяма част от тези пари отиват в болнични заведения, зад много от които са прикрити политици. Мафия ли е това? Нека се изправят премиер, министри и експерти и да отговорят. Ясно и категорично.

 

Защото фактите са трагични.

 

Над 500 медици напускат България всяка година. Около 26 000 медицински сестри не достигат. На места този недостиг е в критична точка. В малките населени места и региони обезпечеността с лекари е едва 20%. В много села хората умират, защото нямат достъп до медицински грижи. Недостигът на специалисти в извънболничната помощ е бедствено. Близо 1/3 от лекарите са на възраст над 50 години.





В България има над около 450 болници, при население под 7 милиона. Съотношението болнични заведения – население е три пъти над европейските стандарти! По качество на медицинското обслужване обаче сме на последно място. Затова пък хоспитализираните са най-много на глава от населението в цяла Европа. Броят на болничните легла – също. Лежат и болни, и кандидат-болни, и здрави. Важното е да се усвояват милиардите. Бусове обикалят населени места и събират кандидати за лечение. Важното е да са заети леглата и да се "доят" клиничните пътеки.

 

В Нидерландия, която от години е на първо място по качество на здравеопазването, болниците са 120! При население 17,8 милиона.  Българските експерти са наясно, че там има хеликоптери, здравни пунктове и обзаведени автомобили с ултра модерна техника. Не се строят болници на всеки ъгъл. Коментирайте това сравнение, дявол да го вземе! Какво го овъртате.

 

По индекс EHCI за качеството на здравеопазването в Топ-5 на Европа са: Нидерландия, Швейцария, Исландия, Дания и Норвегия. Всички те събират от 830 - 870 точки от 1000 възможни. България е с 458, което означава „критично ниски стойности на всички показатели“. На всички. 4,7 милиарда се наливат, но сме закотвени на дъното. Боледуваме и умираме най-много в Европа.  





Германия намалява броя на болниците си от години. През 2000 г. те са били 2242, а през 2015 г. – 1980. Частните болници също са намалени – през 2012 г. са 579, а през 2014 г. – 561, а през 2018 – с още 46 по-малко. Екипировката е ултра модерна, мобилността на екипите – повишена 3-4 пъти. Същото се прави в Австрия, Скандинавия, Франция и пр.

 

Кой ще се нагърби да изрече на глас истината? Да попита как биха изглеждали болничните заведения, ако бяха 120, колкото в Нидерландия, и ползваха въпросните 4,7 милиарда? Какви щяха да са заплатите на медиците – лекари, медсестри, санитари и пр. И в какви условия щяха да работят и да лекуват болните? Колко вертолета и супер модерни реаномобили щяха да са на разположение?

 

Не са медсестрите проблем. Броят на болниците е. Разбира се има и други.

Частни болници трябва да има – никой не оспорва. Гражданите имат право да избират при кой специалист да отидат. Най-изявените ще имат повече пациенти, това е ясно. Така е по белия свят, към който се стремим. Май само на думи.

 

10-15 души са големите играчи на територията на частните лечебни заведения. Те контролират усвояването на многомилиардния здравен бюджет.





Българите, които са най-бедни в Европа, доплащат 47% отгоре за медицински услуги. В най-развитите страни този процент е 15-20 на сто. Тези 10-15 боса (някои дори не са медици) са тясно свързани с политици от висшите етажи на властта. И това се знае от всички. Само че никой не смее да ги назове, камо ли да ги пипне.  

 

И политици, и здравният министър, и протестиращите сестри дори избягват проблема с броя на болничните заведения. Какъв е този страх?! Някаква омерта ли е?

 

За правителствена болница обаче проблеми няма. Някои дори настаняват там възрастните си родители, за да са на безплатно, но луксозно обслужване. Няма кой да провери… А ако липсват милиони – кабинетът ще ги опрости. Затова там никой няма да се качи на перваза…

 

Лидия Димитрова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4472 |08.03.2020 Борисов към шивашките компании: Покажете, че не работите само на ишлеме . 3| 3875 |04.03.2020 Правителството отпуска на НСИ милиони заради преброяването . 17| 4491 |24.02.2020 Борисов: Според НСИ броят на българите, завърнали се от чужбина, расте около четири пъти . 3| 4274 |16.02.2020 НСИ: През март започва предварително преброяване на населението, официалното е през 2021 г

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads