Реклама / Ads
18| 6722 |08.07.2020 НОВИНИ

Как частният полуостров се превърна в лятната резиденция на Доган Бей

.
Охраната на Доган скочи на Христо Иванов
Тази история е толкова стара, че бившият правосъден министър от кабинета Борисов-2 Христо Иванов няма как да не я знае.
 

Защото видимата й част започна още през 2014 г., когато фирмата на Хайрие Сюлейман Хаджийска „Хермес Солар” ООД придоби близо 9 дка от крайбрежието на парк Росенец. (Има и предходна, невидима с просто око, която датира от времето на Иван Костов и е част от сделката за „Нефтохим”, купен от „Лукойл” за 101 млн. долара, а по това време лидер на СДС-Бургас е Йордан Цонев, който днес е дясната ръка на Ахмед Доган).

 

Та въпросната Хайрие е била секретарка на личния помощник на Доган Ахмед Емин (отговарящ за партийните финанси на ДПС), който загина при загадъчни обстоятелства в софийските сараи на Доган. Фирмата е с „огромния” дялов капитал от 100 лв.


След придобиването на земята, Хайрието и съдружникът й Мустафа Шан, продават дяловете си и излизат от управлението на фирмата. А новото ръководство запрята ръкави и започва да строи летните сарай на Доган бей, като за целта взима два кредита от КТБ за близо 20 млн. лв. Те са категоризирани като „лоши кредити”, без остатъчно обезпечение, но са обслужени с директно плащане на 100% от друга банка. С тези пари, 2 години по-късно сараят е довършен.


Община Бургас и лично нейният кмет Димитър Николов (московски възпитаник и зам.-председател на ГЕРБ) се погрижиха за спокойствието на сарайските обитатели, както и за техните „законови” придобивки на държавната собственост. Лично бургаският кмет внася искане за подготвянето на ПУП (подробен устройствен план) на терена в Общинския съвет, а известният с ликвидирането на несебърските дюни шеф на РИОСВ Бойчо Георгиев отсъжда, че ПУП-а няма нужда от екологична оценка. Единственият протестиращ е областният управител Константин Гребенаров, доколкото ми е известно не само до кмета.

 

Проектант на имението на Доган е арх. Калин Тихолов (който се свързва с ДПС) и е един от авторите на общия устройствен план на Бургас, в който Доган сарай фигурира като „спортна водна база”. Липсата на строителни разрешителни , както и други нередности, „услужливо” не се забелязват от бургаския кмет (отличен с наградата „Стамболов” заедно с Доган от Библиотекарския институт в София и лично връчена му от последния шеф на Шесто управление на ДС Димитър Иванов).

 

По-късно, незнайно как, пониква и друга двуетажна сграда, „частното” сарайско пристанище, а на финала, тази година Бургаският общински съвет най-безсрамно подари и „частен път” към сараите. „Приватизираната” улица е преградена с бариера и се охранява от бабаджанести бодигардове. Това е накратко историята на летния Доган сарай.


Обаче, аз пак питам Христо Иванов, който беше правосъден министър на България в периода от 7 ноември 2014 до 18 декември 2015 г. , когато „се наливаха основите” на тази безобразна кражба от държавата, знаеше ли това, ако знаеше – как реагира, а ако не знаеше – защо си е бъркал в носа през това време.

 

Весела Йосифова, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8964 |07.07.2020 Адв. Емил Георгиев: При управлението на Борисов, Сараите се превърнаха в горна и по-важна камара на парламента . 19| 10362 |05.07.2020 Адв. Белянова: Мен ме е срам. Превърнахме се в съучастници на гаврата с Десислава и Биляна . 7| 5516 |02.07.2020 Христо Иванов: Парламентът се превърна в гумен печат на прокуратурата . 44| 20376 |18.06.2020 Снимките на спящия Борисов се превърнаха в световна новина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads