Реклама / Ads
6| 4356 |03.10.2023 НОВИНИ

Как Полша и Чехия договориха субсидии за въглищните централи? А парите за България?!

.
Иде краят на въглищните централи...
Брюксел дава 25 милиарда и 400 милиона евро на държавите-членки, за да компенсира всички региони и служители от въглищната енергетика. Субсидиите вече са получени от другите, само България, заради закъснението си, чака зелена светлина за 1 милиард и 300 милиона европейски пари.
 

„Ако ние излезем от тези преговори ще бъдем изправени пред тежък колапс на въглищната енергетика през 2025-та година – съкращения без компенсации и енергийна криза“, каза Радан Кънев от ЕНП.

 

Всички дават за пример Полша, която е успяла да обясни на всеки засегнат

 

„Как той ще премине прехода, какво ще получи като компенсации. Какво ще получи като подкрепа, ако се преквалифицира, всичко това беше определено за всеки отделен човек. Затова нямаше проблеми в Полша“, посочи Искра Михайлова от групата на „Обнови Европа“.


Вторият успешен пример е Чехия. „Те направиха много сериозен икономически анализ. До кой момент ще бъде икономически рентабилно да купуват тока, произвеждан от въглищните централи“, подчерта Цветелина Пенкова от Прогресивен алианс на социалисти и демократи

 

„Бяха много трудни преговори и в двете посоки. От една страна показахме всички страни на енергийна стратегия и как вървим към спиране на въглищните централи до 2035-та година или по-рано. Ще имаме преходен период, през който да направим най-доброто и да създадем нова ядрена централа. Това е пътят за влизането на чистата енергетика у нас. Няма друг начин“, заяви Томаш Здеховски от Европейска народна партия.

 

България чака отговор от Брюксел за субсидиите до края на годината.

 

Амбициите на Европа за нулеви парникови емисии са за 2050 година. Останалите държави-членки вече ползват субсидиите от Брюксел за тази цел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5148 |03.10.2023 Ново дъно на рублата - стана на 2 стотинки . 1| 5075 |03.10.2023 Мъж е прострелял бащата на бившата си в Сандански и взе заложници /обновена/ . 15| 4178 |03.10.2023 Споразумението с миньорите - в седем точки. Ще се гласува и в НС . 50| 6544 |03.10.2023 Бившият министър Ал. Николов: От май страната внася ток, енергийната система е в тежко състояние заради безвремие и мълчание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads