Реклама / Ads
0| 3055 |24.06.2022 НОВИНИ

Как реагираха световните лидери на отмяната на „Роу срещу Уейд“?

.
Източник: Twitter
Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо заяви, че „сърцето го боли за жените, които са загубили правото си на аборт в САЩ“ и определи решението на Върховния съд като „ужасяващо“.
 

Бившият президент на САЩ Барак Обама изкритикува Върховния съд за отмяната на „Роу срещу Уейд" - закона, който узакони абортите в Америка.

 

„Днес Върховният съд не само отмени почти 50-годишния прецедент, но и прехвърли възможно най-личното решение, което някой може да вземе, на капризите на политиците и идеолозите – атакувайки основните свободи на милиони американци", написа той в Twitter.

 


 

„Бог взе решението“, заяви пред Fox News бившият президент на Америка Дондалд Тръмп.

 

Тръмп назначи трима консервативни съдии във Върховния съд по време на мандата си, като на практика осигури решението.

 


 

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън изказа своите мисли относно решението за абортите от САЩ, докато говори на среща на Британската общност в Кигали, Руанда.

 

„Това е много важно решение. Трябва да ви кажа, че мисля, че това е голяма крачка назад“, заяви той.

 

„Винаги съм вярвал в правото на жената да избира и се придържам към това мнение и затова Обединеното кралство има закони, които го позволяват“.

 


 

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет каза, че отмяната на Върховния съд „представлява сериозна пречка след пет десетилетия защита на сексуалното и репродуктивното здраве и права“.

 

„Това е огромен удар за човешките права на жените и равенството между половете“, добави тя.

 

„Достъпът до безопасен, законен и ефективен аборт е здраво вкоренен в международното право за правата на човека и е в основата на автономията и способността на жените и момичетата да правят свой собствен избор относно тялото и живота си, освободени от дискриминация, насилие и принуда. Това решение лишава такава автономия милиони жени в САЩ, особено тези с ниски доходи и тези, принадлежащи към расови и етнически малцинства, в ущърб на основните им права", каза още комисарят.

 


 

„Абортът е основно право на всички жени. То трябва да бъде защитено. Изразявам солидарността си с жените, чиито свободи днес са оспорени от Върховния съд на Съединените американски щати“, коментира френският президент Еманюел Макрон.


Френският външен министър Катрин Колона също смята, че решението е „ужасяващо“.

 

Тя написа в Twitter: „Ужасяващо: отмяната на правото на аборт от Върховния съд на САЩ е сериозна пречка за основните права“.

 

„Франция ще продължи да ги защитава“, добави тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7837 |24.06.2022 Михаил Ходорковски: Европейските лидери преговарят с бандит, не с политик . 0| 2735 |23.06.2022 Зеленски в телефонен маратон с 11 държавни лидери за еврочленството на Украйна . 0| 2877 |22.06.2022 Карадайъ се среща с Макрон и други европейски лидери . 0| 3502 |21.06.2022 Андрей Гюров от ПП: Лидери с пачки и кюлчета си мислят, че депутати могат да бъдат пазарувани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads