Реклама / Ads
2| 2368 |18.07.2024 НОВИНИ

Как руските пропагандисти разказаха за опита за убийство на Тръмп?

.
Беше 1:11 ч. московско време, когато двайсетгодишен стрелец в Бътлър, Пенсилвания, извърши покушение срещу бившия президент Тръмп. Късният час малко попречи на ентусиазма на прокремълските пропагандисти, инфлуенсъри и апаратчици.
 

Когато повечето руснаци се събудиха, те бяха посрещнати от море от репортажи и коментари, които смесваха американския конспиративизъм с ясно изразени руски цели и интереси, посочва в свой анализ DFRLab.

 

По думите на експертите, тези ранни разкази подсказват как и къде могат да бъдат съсредоточени руските усилия за влияние през следващите седмици.





Високопоставени официални руски източници бързо се включиха в спекулациите, които обхванаха американските социални медии покрай новината за покушението, и ги засилиха. В Telegram екосистемата от приближени до Кремъл личности и военни блогъри отиде още по-далеч, като се включи в необузданите американски спекулации относно подготовката и мотивацията на бъдещия убиец и се опита да обвърже заговора с продължаващата подкрепа на САЩ за Украйна.

 

Спекулациите са по няколко ключови теми - предполагаемата опасна реторика на президента Байдън; съучастието или конспирацията на американските тайни служби (според някои поради съществуването на глобален заговор за убийство в САЩ); неизбежността на втора гражданска война в САЩ. В някои случаи руските инфлуенсъри се опитваха да балансират между симпатиите си към Тръмп и по-общото си пренебрежение към Съединените щати. Като цяло тези проруски гласове се опитваха да свържат покушението с продължаващата война на Русия срещу Украйна.

 

Официалните руски източници отварят вратата към конспиративността

 

Сред първите официални лица в Кремъл, които коментираха опита за убийство, беше говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В коментарите си, които бяха разпространени в прокремълските медии, Песков обвини администрацията на Байдън, че е създала атмосфера, довела до нападението. „Не вярваме, че опитът за елиминиране и убийство на Тръмп е бил организиран от сегашните власти“, каза той. „Но атмосферата около кандидата Тръмп ... провокира това, с което Америка се сблъсква днес“, пише DFRLab.

 

След като се дистанцира от идеята, че заговорът е бил дело на американското правителство, Песков намекна, че в действителност може да е бил заговор на американското правителство. „След многобройните опити за отстраняване на кандидата Тръмп от политическата сцена, използвайки първо юридическите инструменти, съдилищата, прокуратурата, опитите за политическо дискредитиране и компрометиране на кандидата, за всички външни наблюдатели беше очевидно, че животът му е в опасност“, добави той.

 

Малко след това говорителят на руското външно министерство Мария Захарова се включи в Telegram и размишляваше пред своите близо 500 000 последователи за убийството на кандидата за президент на САЩ Робърт Ф. Кенеди през 1968 г. и за пропуските в сигурността, които изглежда свързват двата случая. Тя предположи, че това е почти неизбежният резултат от американската помощ за Украйна, тъй като тероризмът се е върнал на американските брегове от тази „машина за убийства“.

 

Руският политически коментатор Игор Димитриев, бивш депутат от градския съвет на Одеса, заяви, че политическата реторика на САЩ играе в ръцете на самотен стрелец, който търси възможност да се изяви. „Далеч съм от мисълта, че злонамерени разузнавателни служби разработват операции за ликвидиране на непокорни лидери на държави“, пише той. „Не, предполагам, че не работи по този начин. Просто медиите и политическите експерти създават ситуация, в която лудите се вълнуват, не спят по цели нощи и мечтаят да отърват света от определен диктатор. Някои от лудите ще намерят пистолет и ще решат да извършат убийство, за което са получили морален кредит от владетелите на техните умове.“





Спекулациите на други полуофициални руски източници размиват границата между безотговорната реторика и конспирацията. „Стрелбата по Бътлър е пряка последица от дългогодишното дехуманизиране на републиканеца от неговите опоненти демократи“, коментира Валентин Богданов, шеф на нюйоркското бюро на Общорускатадържавна телевизионна и радиопредавателна компания (ВГТРК). „Цялата кампания на Байдън (досега) е изградена върху идеята, че Тръмп е абсолютно зло, което не може да бъде допуснато в Белия дом на всяка цена. Рано или късно щеше да се намери някой, който да смята, че всяка цена е животът на Тръмп. Трябваше да има такъв. И те го направиха.“

 

По-широката мрежа от проруски канали в Telegram се занимаваше с конспиративните теории, разпространявани в американските социални медии, като добавяше свои собствени пермутации и обогатяваше анализите си с антиукраински коментари.

 

Някои от най-значимите англоезични коментари на лица, свързани с Русия, се опитваха да свържат опита за убийство на Тръмп с покушението срещу словашкия министър-председател Роберт Фицо през май 2024 г. Този инцидент предизвика буря от конспиративни теории за съучастието на Запада и „мръсните медии“ в насилието, подклаждани от руските медии (Фико е широко възприеман като проруски и евроскептичен).

 

С разпространението на новината за покушението срещу Тръмп се появиха и сравнения със събитията в Словакия. Най-изявената фигура, която направи такъв паралел, беше самият Фицо, който написа бележка на словашки език във Facebook, в която заяви, че опитът за убийство на Тръмп е следвал познат сценарий.

 

Солидарност и горчивина

 

Някои ъгли на проруския Telegram изразиха солидарност и съчувствие към Тръмп. Само шестдесет минути след опита за убийство изключително популярниятмилблогърски канал Operation Z разпространи необичайно изображение до своите 1,5 милиона абонати. Това беше снимка на снаряд от 152-милиметрова гаубица, за който се твърди, че е взет от руската фронтова линия при украинския град Часов Яр. Върху него беше изписано съобщение: „За ухото на Тръмп“. Само още тридесет и четири минути бяха необходими на инфлуенсъра от X Aussie Cossack, за да преведе и сподели с аудиторията си този и други подобни послания от артилерийски снаряд. За американците, които следят събитията в платформата, известна преди като Twitter, това вероятно е било сред първите съобщения на руски език, които са видели.

 

В няколко проруски военни канала, особено тези, свързани с частната военна компания „Вагнер“, можеше да се намери предизвикателна снимка на Тръмп непосредствено след убийството, наложена върху руското знаме с думите: „Руснаците не се предават“.

 

И все пак изразяването на подкрепа за Тръмп беше съпроводено и с горчивина, особено от онези, които внимателно следят руските военни усилия. В Telegram милблогърът Андрей Медведев предупреди своите 185 000 абонати, че тази новина не бива да ги отклонява от фокуса им върху Украйна и че или ново президентство на Байдън, или на Тръмп вероятно ще даде помощ на Украйна.





Съществуваше и страх. Милблогърът на „Русия-24“ Евгений Поддубний напомни на своите 700 000 абонати, че една гражданска война в САЩ няма да е от полза нито за Русия, нито за Китай, защото САЩ са ядрена сила и никой не може да предвиди кой може да се окаже начело на „червеното копче“. Даниил Безносов, заместник-министър на информацията на контролираната от Русия Донецка народна република, зададе предпазлив тон на своите около 320 000 абонати. „Този опит за убийство подсказва, че тези, които сега управляват западния свят, са луди маниаци“, каза той. „Ако са готови да убият собствените си президенти, тогава защо да не са способни да започнат ядрена война? Това е необходимо и важно да се осмисли.“ Съобщението на Безносов беше препратено през екосистемата на Телеграм „Вагнер“.

 

Каналите на Вагнер също намериха черен хумор в новината. Те цитираха руския закон, който дава право на ранени руски войници да получат три милиона рубли. Някои от тях се шегуваха, че е имал лош късмет, че е бил ранен извън територията на така наречената „специална военна операция“ на Русия в Украйна, защото не би имал право на това. Други, споделящи мемета и променени изображения, твърдяха, че все пак ще има право.


Скрийнграб на канал в Telegram, свързан с Вагнер, който се подиграва с руското законодателство, гласи: „С голяма степен на вероятност Тръмп ще получи повишение на бойното поле, награда за храброст и три милиона рубли за това, че е бил ранен“. (Източник: Канал на Ричард Вагнер - Wagner Group/archive)

 

Опортюнизмът предстои

 

През юни 2024 г. в. „Вашингтон пост“ съобщава за изтекли документи на Кремъл, които разкриват мащабна руска операция за намеса в изхода на изборите за Европейски парламент. В центъра на тези усилия беше Виктор Медведчук, който се представя за „украински опозиционер“, но служи като руска марионетка.

 

Медведчук е помогнал за ръководенето на усилията за повишаване на популярността на европейските политици, които се противопоставят на помощта за Украйна, и за представянето си като лидер на жизнеспособно правителство в изгнание.

 

Малко след покушението срещу Тръмп Медведчук изглежда е насочил вниманието си към Съединените щати. На 16 юли руската пропагандна агенция ТАСС публикува англоезичен материал за писмо, изпратено до Тръмп от Виктор Медведчук, В писмото той твърди, че заявеното от Тръмп намерение да се стреми към прекратяване на конфликта е разгневило както „нацисткия режим“ на украинския президент Володомир Зеленски, така и „американските му спонсори от администрацията на Байдън“. Медведчук продължи: „Смятам, че в случая с опита за убийство може да се появи украинска връзка“.





Поне в проруската Telegram вече бяха направени първите несигурни връзки между Украйна и опита за убийство на Тръмп.

 

Емерсън Т. Брукинг, Ето Бузиашвили, Анди Карвин, Руслан Трад в DFRLab. Преводът със съкращения е на ФрогНюз.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2263 |18.07.2024 Разделеният Кипър: Турция иска две държави на острова, кипърците отказват . 0| 2191 |18.07.2024 Германската полиция закопча 9 заподозрени членове на крайнодясна група . 1| 2222 |18.07.2024 Екстремни жеги ще засягат България все по-често и силно . 0| 2309 |18.07.2024 Британският премиер: Първата ни задача е да потвърдим нашата непоколебима подкрепа за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads