Реклама / Ads
4| 2644 |11.07.2024 НОВИНИ

Kак ще приключи напрежението в ДПС?

.
Раздорът в ДПС се разрасна, след като почетният председател на партията Ахмед Доган поиска оставката на председателя Делян Пеевски, както и на още петима членове на ръководството. Последва отговор – Пеевски обяви, че няма да се откаже и че „никой не може да спре Новото начало”. Анализ на вътрешнопартийния конфликт в студиото на „Здравей, България” направиха журналистът Мехмед Юмер, културологът Георги Лозанов, политическият анализатор Георги Харизанов и политологът Георги Киряков.
 

„Най-много от съобщение на Пеевски ме притесни една фраза – че истината за ДПС я знаят само той и Доган. Не може само двама души да знаят истината за една партия, трябва да е известна на целия народ. Ако Делян Пеевски е отговорен политик, трябва да я каже на цялото общество”, обяви Киряков. По думите му това, което се случва в ДПС, засяга властта и управлението на цялата държава. 







„Започна да излиза срамната тайна на тази партия. Не е невъзможно в един момент двамата да си помогнат тя да не излезе, защото това ще донесе щети и на ДПС, и на тях персонално”, смята Лозанов. 

 

„Няма положителен герой в този филм”, смята Георги Харизанов. По повод изявлението на Делян Пеевски той подчерта, че никога не трябва да се казва „никога”. „Интересите им са тясно преплетени и, ако стане ясно, че единият не може без другия, нищо чудно да се възцари пак тишината, която беше характерна за движението през последните 30-40 години. Надценяваме ситуацията, ако мислим, че ще направят крачка назад и ще започнат да се държат професионално. Мината е линията”, допълни Харизанов.

 

Според Георги Лозанов "Ахмед Доган вече показа жълт картон на Пеевски с назначаването му за съпредседател на ДПС". „По този начин той го пренебрегна, а сега му показа и червен картон”, допълни културологът. Той съзря знак във факта, че „Новото начало” в изявлението на Пеевски беше написано с главна буква. Лозанов прогнозира, че вероятно председателят на ДПС ще направи своя партия.


Мехмед Юмер описа ситуацията по върховете на ДПС с известна турска поговорка – ръката може да се счупи, но трябва да остане в ръкава. По думите на журналиста сега метафорично ръкавът на Движението е оголен и се вижда раздробената ръка. „Партията е силно свързана с личността на почетния председател. Можем само да прогнозираме, че тя би се разпаднала, но само след ерата „Доган”. Дотогава можем само да наблюдаваме какви колизии ще настъпят с уговорката, че Пеевски не е като предходните”, подчерта Юмер.







В заключение Георги Лозанов обобщи вероятните оси на конфликт между Ахмед Доган и Делян Пеевски. „Едната е политическа власт/икономическа власт. Доган стои като лице на политическата, а Пеевски държи много икономически инструменти. Те досега работиха в синхрон, който се разпадна. Другата ос на напрежение е българи/турци. Третата ос е путинизъм/евроатлантизъм”, посочи културологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2543 |11.07.2024 Новият вариант на COVID-19 върлува в Гърция. Колко опасен е "Флирт"? . 9| 3143 |11.07.2024 ISW: Украинските сили вече оспорват инициативата на бойното поле с контраатаки . 8| 3140 |11.07.2024 За 3 секунди Владимир разпознал полицая, който го преби на морето . 2| 2877 |11.07.2024 Пленарният ден започна с протест и декларация за Доспат /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads