Реклама / Ads
0| 5595 |28.06.2007 НОВИНИ

Какъвто ни е стандартът на живот, такива са и заплатите на евродепутатите ни

.
Българските представители в Европейския парламент ще взимат възнаграждение от три средни месечни заплати за страната ни, което се равнява на 600 евро. Това реши днес парламентът, след като вчера този въпрос бе обсъден и гласуван в бюджетната комисия.
 
Предложението за размера на заплатите на евродепутатите бе направено от БСП. Основното месечно възнаграждение да се преизчислява всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие, приеха още народните представители. Евродепутатите ни ще взимат и пари за клас прослужено време и ще сключат рискова застраховка "Живот". От начислените възнаграждения ще се правят удръжки и осигурителни вноски съгласно действащото национално законодателство. Средствата за заплати на българските евродепутати ще се осигуряват от Републиканския бюджет чрез бюджета на Народното събрание. С така приетото решение става ясно, че българските европейски представители ще взимат най-ниските заплати в Европарламента - 600 евро. Толкова взимат и избраниците в националния ни парламент. Според сега действащите правила на Европейския съюз заплатите на всички евродепутати се отпускат от националните парламенти и обикновено се равняват на тези на депутатите в съответната страна. ЕП обаче плаща пътните разходи при пътуване до Брюксел и Страсбург, самолетни билети бизнес класа, както и пътни при пътуване с автомобил – 71 евроцента на км за първите 500 км и 30 цента на км за следващите. Отделно се покриват и разходи за хотел и ресторант, но се изплащат само ако се потвърди присъствие на работа чрез вписване в регистър. Максимумът разход за това е 279 евро на ден. Полагат се и по 3964 евро на месец за офис материали, отделят се и пари за заплати на асистенти, но само след представянето на договорите. Максималната сума за сътрудници е 15 496 евро на месец. През 2009 г. след изборите за нови евродепутати ще влезе в сила нов "Статут за членовете на ЕП", според който всички депутати ще получават еднакви заплати, които ще се изплащат от Европейския парламент. „ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5423 |27.06.2007 Либийският съд отложи за 18 юли новото дело за клевета срещу медиците ни . 0| 5256 |27.06.2007 ВСС прие оставката на Ангел Александров, изключват мониторите на журналистите . 1| 5135 |27.06.2007 Мижави 90 млн. евро дава Световната банка за пътищата ни . 2| 5751 |27.06.2007 Станишев иска оставка на заместник на МВР, Румен Петков не я дава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads