Реклама / Ads
22| 3644 |15.10.2021 НОВИНИ

Какви нови мерки предлагат здравните власти?

.
Достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение - само със сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за COVID-19. Алтернативата - ограничения на капацитета и прекратяване на определени дейности.
 

Това предлага главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на здравното министерство. По-голямата част от новите мерки обхващат образователната система. Те ще бъдат обсъдени на 18-ти октомври на извънредно заседание, съобщават от Министерството на здравеопазването. 

 

В доклада на Кунчев са обосновани две алтернативни предложения за противоепидемични мерки:

 

1. Достъпът до редица дейности  и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

2. Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада.

 

Отделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни мерки в сферата на образованието:


Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения. Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито.

 

При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение.

При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6573 |15.10.2021 Петък е! ”Не” на новините и тв реалититата, ”да” на купона, секса и ваксините . 11| 3117 |15.10.2021 Вирусолог: Не се справяме със спазването на COVID мерките . 5| 3107 |15.10.2021 3183 са новите случаи на коронавирус у нас. Решават за нови мерки на национално ниво . 1| 3348 |14.10.2021 Альоша Даков: Настояваме за реални мерки за подобряване на енергийната ефективност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads