Реклама / Ads
19| 3818 |21.02.2022 НОВИНИ

Облекчават COVID мерките. Зелените сертификати - аут до месец?

.
За облекчаване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19 заговори премиерът Кирил Петков. Възможно е зеленият сертификат да отпадне до 20-ти март. Отпадането на ограниченията ще е в три стъпки и започва още тази седмица.
 

От 24-ти февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение може да допуска лица без зелен сертификат по своя преценка. Изискването за зелен сертификат остава за персонала. От същата дата се допуска присъствието на до 12 деца в центровете за извънкласни дейности.

 

От 20-ти март посещението на всички дейности и услуги става без зелен сертификат, отпада и изискването за наличие на зелен сертификат у перноснала. Документът ще се използва само за пътуване извън граница.

 

От 5-ти март посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено предназначение ще стават без изискването на зелен сертификат без значение от личното предпочитание на собственика на обекта. Изискването за зелен сертификат за персонала остава. Присъствените занятия за деца в центровете за извънкласни дейности става при спазване на изискванията за физическа дистанция. Допуска се смесване на различни паралелки в училищата. 

 

Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони като отпада групата на страните от тъмночервения списък, тоест всеки със зелен сертификат може да влиза, от която и да е страна по света.

 

Окончателното отпадане на COVID ограниченията зависи от конкретното развитие на епидемичната обстановка, посочи пред журналисти главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

 

Все още не е ясно кога ще отпадне задължителното носене на маски на закрити обществени места, както и масовото тестване в училище.

 

Намалява броят на новозаразените с коронавирус, а все повече области влизат в зелената зона на разпространение на COVID-19. Съвсем скоро цялата карта на България ще бъде оцветена в зелено, стана ясно по време на брифинга. Именно това ще позволи отпадане на ограниченията. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2880 |21.02.2022 Още намаляват случаите на COVID-19 у нас . 5| 3425 |19.02.2022 Сербезова: Информация за случаи на пост-COVID синдром у нас не се събира, но има клинична пътека . 10| 3441 |17.02.2022 БАН работи по втора българска COVID ваксина . 3| 3069 |17.02.2022 Излекуваните от COVID са повече от заразените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads