Реклама / Ads
96| 12312 |19.10.2021 НОВИНИ

От четвъртък: Задължителен „Зелен сертификат“ за всички дейности на закрито

.
Източник: БГНЕС
Здравните власти въвеждат задължителен сертификат за всички дейности на закрито. Това обяви на брифинг здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Мярката влиза в силна от полунощ в сряда срещу четвъртък.
 

Той подчерта, че броят на заразените, хоспитализираните и починалите е нараснал и това е причината за въвеждането на мерките. В процеса на обсъждане са се включили както здравни експерти, така и специалисти от образователното министерство и това на туризма. Според Кацаров „зеленият сертификат“ е бил предпочитаният от всички:

 

„Преобладващото мнение на експертите беше да се заложи на варианта със зелен сертификат. Заповедта е почти готова, до края на деня ще бъде публикуване и ще влезе в сила от 00:00 ч на 21 октомври“.

 

„Зеленият сертификат“ се въвежда за всички дейности на закрито, включително:

заведения за хранене и развлечения
хотели
кина
театри
циркови представления
концерти
галерии
магазини тип мол
фитнес центрове
спортни зали
клубове

 

И още - преустановяват се и свижданията в болниците.

 

Въвежда се изискване за работещите в здравния заведения и старчески домове в страната, като те трябва да работят само при наличие на зелен сертификат.

 

При базарите на открито трябва да се спазва изискването за площ от 8 кв. м на човек и дистанция от 1,5 м между посетителите.

 

Организирани екскурзии могат да се извършват само ако всички притежават зелен сертификат. 

 

По думите на Кацаров преобладаващото мнение е, че изискването за спазване на зелен сертификат е по-лесно да бъде контролирано, отколкото изискването за спазване на условия в помещения, като брой маси.

 

Проверяващите, които осъществяват контрол за спазването на зелен сертификат, също ще работят само при наличие на зелен сертификат.

 

Училище

 

Към момента не се въвежда изискване за „зелен сертификат" за учителите. „По отношение на училищата - във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Ситуацията ще се разглежда по общини, а не по области. Целта ни е максимално да се продължи присъствения процес”. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

 

„Преустановяват се присъствените занятия на 50 процента в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. Тогава училищата ще редуват паралелките – 50 процента ще са онлайн, 50 процента ще са присъствено”, уточни той. Присъственото обучение при ротационен режим може да бъде с продължителност 7 или 14 дни.

 

Преустановяват се присъствените занятия на 50 процента в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население ако има отсъствия на над 20 процента от учениците в даденото училище или ако са поставени под карантина над 30 процента от паралелките.

 

В тези случаи присъственото обучение ще се осъществява по график, определен от директорите на съответните училища.

 

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и целият педагогически, и непедагогически персонал трябва да носи маски по време на престоя в училище.

 

„Ако дете се окаже с положителен тест, контактните му лица се карантинират за 10 дни. Ако след това те попаднат с друг болен, отново се карантинират, като карантината продължава 10 дни и тогава лицето се декарантинира”, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

 

Редица страни по света отдавна въведоха използването на „Зеления сертификат“

 

Европейският съюз започна да използва т.нар. ковид паспорт от 1 юли. Той съдържа информация за направена ваксинация срещу коронавирус, прекарана наскоро инфекция или отрицателен PCR тест. Някои от страните от ЕС, които вече изпълзват цялостно или частично зеления сертификат са: Франция, Италия, Австрия, Дания, Германия, Португалия, Гърция, Хърватия и Гърция

 

Междувременно ковид сертификати функционират и в някои страни извън Евросъюза, като Норвегия, Исландия, Швейцария, Лихтенщайн и Ватикана.

 

Що е то „Зелен сертификат“?


Цифровият COVID сертификат на ЕС е цифрово доказателство, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, е получило отрицателен резултат от тест или е преболедувало COVID-19.

 

Сертификатът може да бъде в цифров формат и/или на хартия, с QR код. Той е абсолютно безплатен и издаден на езика на съответната държава и на английски. „Зеленият сертификат“ е валиден във всички страни от ЕС.

 

Кой може да получи цифров COVID сертификат на ЕС?


Всички граждани на ЕС и членовете на техните семейства могат да се сдобият с такъв сертификат. Също е лица, които не са граждани на ЕС, но пребивават законно в държава от Съюза и имат право да пътуват в други държави членки. Деца също могат да получат цифров COVID сертификат на ЕС.

 

И въпреки че мненията за използването на документа са противоречиви, той добива популярност във все повече страни по света.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3138 |19.10.2021 „Екзакта“: Повечето българи не са чували за „Зелената сделка“ . 0| 3264 |11.09.2021 „Зелени коридори“ за ваксинация в София и на 11 и 12 септември . 0| 3019 |23.08.2021 10% ръст на ваксинираните в „зелените коридори“ в Столична община . 20| 4174 |07.08.2021 „Зелените” в ДБ няма да подкрепят проектокабинета на ИТН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads