Реклама / Ads
0| 2895 |30.03.2022 НОВИНИ

Официално: Маските падат от 1 април

.
Отпада задължителното носене на предпазни маски на закрито от 1 април. Решението е на Министерския съвет след като до дни ще отпадне и въведеното на 13 март 2020 г. извънредна епидемична обстановка.
 

От 1 април отпада още задължителното спазване на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социалните услуги, както и изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при Възможност на не повече от 50% от персонала.

 

Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, болници, помещения с лоша вентилация, при струпване на много хора на открито и при хора в по-високите възрастови групи и хора с хронични заболявания. Това важи за спазването на дистанция и използването на дезинфектанти.

 

За срок до 3 месеца след отпадането на извъвнредната епидемична обстановка остава възможността Здравната каса да заплаща на лекарите допълнителни средства за работата им при неблагоприятни условия. Продължават действията на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

 

По отношение на граничния здравен контрол от 1 април в сила ще бъде изискването за провеждане на граничен здравен контрол. Достъп ще има всяко лице от всяка точка на света при представяне на един от валидните сертификати - за ваксинация, преболедуване или изследване. Отпада изискването за трите цвята на зоните и ограничението за недопускане на лица, пристигащи у нас от държави в червената зона.

 

"Не можем да върнем времето назад и да осигурим една по-адекватна ваксинационна кампания и да имаме по-добро ваксинационно покритие в момента. Не можем да върнем времето назад и да осигурим по-висока чуваемост за науката и да не даваме трибуна на дезинформацията", обясни здравният министър проф. Асена Сербезова.

 

По думите й ние често трупаме опит, но не извличаме поуки от него. Тя призова този път да бъде различно.

 

Мерки ще се връщат само въз основа на конкретни критерии, обосновани с научни данни. Препоръките на Европейската комисия, обясни проф. Сербезова, бяха мерките да бъдат отхлабени постепенно. След промяната, която ще стане факт от 1 април обстановката у нас ще бъде под мониторинг в продължение на месец, за да се проследи промяната в поведението на хората.

 

"За да не посрещнем Коледа и Нова година с ограничения, препоръчваме спазването на противоепидемичните мерки. Те няма да бъдат задължителни, но са силно препоръчителни", уточни проф. Сербезова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3033 |28.03.2022 Проф. Витанов: Маските трябва да останат до 20 април . 0| 3091 |27.03.2022 Може и да си носим маските след 1 април . 0| 3518 |26.03.2022 Не на шега: Маските падат от 1 април . 0| 3046 |17.03.2022 Официално: На 21 март падат ”зелените сертификати”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads