Реклама / Ads
0| 3096 |27.03.2022 НОВИНИ

Може и да си носим маските след 1 април

.
Носенето на маски вероятно няма да отпадне на 1 април. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев по БНТ.
 

От 1 април се готвят промени - отговорността за налагането на определени епидемични мерки минава към здравното министерство, под пряката отговорност на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

 

Регионалните здравни инспекции също ще могат да взимат сами решения на база епидемичната обстановка в регионите. Вчера Министерският съвет обяви край на извънредната епидемична обстановка от 1 април, докато доц. Кунчев се обяви за удължаването ѝ с още две седмици.

 

"Извънредната епидемична обстановка просто няма да продължи във вида, в който беше досега. Предлагаме отговорността за управление на пандемията да премине към здравното министерство и под шапката на главния държавен здравен инспектор", уточни д-р Симидчиев.


На въпрос относно носенето на маски след 1 април, депутатът показа данни за честотата на заболеваемостта от коронавирус. "Много от районите още не са влезли дори в жълтата зона. При това положение имаме голям процент на положителните тестове, все още са около 11%. Независимо, че броят на тестовете намалява, процентът на положителните остава висок", обясни д-р Симидчиев.

 

"В световен мащаб има държави, които се справят добре, такива, които се справят средно и такива, които не се справят с разпространението на инфекцията. И ако в Украйна нула нови случаи се дължи на това, че там има друг приоритет и не се съобщават, то в България сме с около 1300 случая средно на ден", допълни Симидчиев и призова хората да се ваксинират.

 

От началото на следващия месец отпада и възможността Министерският съвет и Народното събрание да спират достъпа до обществени сгради.

 

"Причината е много проста - имаме твърде много кризи в настоящия момент и трябва да се поеме отговорност от всяка една от институциите да управлява съответния сектор. В случая става дума за противоепидемична обстановка, за която най-голяма компетентност носи Министерството на здравеопазването", обясни Александър Симидчиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3713 |27.03.2022 Проф. Тодор Тагарев: Вече почти никой не си мисли, че Москва ще може да сложи ръка дори само на Източна Украйна . 0| 3522 |26.03.2022 Не на шега: Маските падат от 1 април . 0| 5691 |26.03.2022 Варшава може да предяви претенции към Калининград, смята полски генерал. Захарова контрира . 0| 4090 |26.03.2022 Медведев посочи четири случая, в които Русия може да използва ядрено оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads