Реклама / Ads
0| 2452 |18.06.2024 НОВИНИ

Какви са симптомите на маймунска шарка и как се предава?

.
Източник: личен архив
Първи случай на маймунска шарка в България от началото на годината. Вирусното заболяване не е типично за нашите географски ширини, но се появи през 2022 г. Заразеният 37-годишен мъж вече е под домашна изолация през следващите 3 седмици. Данните на европейските здравни власти показват, че досега в Европа са заразени над 22 хиляди души. В България през лятото на 2022 г. бяха установени 6 случая на маймунска вариола, а миналата година нямаше нито един.
 

Инфекцията протича с неразположение, но обривните лезии са по-едри. Тя не е толкова опасна за хората, колкото човешката вариола. Но все пак може да бъде тревожна за хора с подтиснат имунитет, бременни жени и деца под 1 година. Това каза ръководителят на лабораторията в Берн д-р Аспарух Илиев в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

 

Това, което се знае от появилото се "гнездо" на маймунска шарка преди две години е, 95% от случаите са при мъже и при полови контакти мъж с мъж, обясни той и подчерта, че инфекцията се предава не само по този начин. „Нормален контакт кожа с кожа също може да предизвика инфекцията“, допълни Илиев.

 

Интересното е, че пациентът в България, при който е установено наличието на вируса, не описва пътуване и полов контакт, каза още лекарят.





Не сме достатъчно наясно с всички детайли при протичане на маймунската шарка при човек, обясни Илиев.

 

Експертът заяви още, че не е ясно коя подразновидност на маймунската шарка е установена в страната.

Той посочи, че е необходима изолация на пациента от 21 дни, а обривът трае от 2 до 4 седмици. Илиев каза, че има терапия и ваксина. Лекарят допълни, че след преболедуване има траен имунитет, а последиците могат да бъдат в активната фаза за заболяването. Илиев препоръча при преглед да се поставят ръкавици и да се спазва хигиена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2416 |18.06.2024 НАТО: България ще похарчи 2,18 на сто от своя БВП за отбрана . 1| 3031 |18.06.2024 Без повече джипове и АТВ-та по пътя към Седемте рилски езера . 0| 2325 |18.06.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Младост“ 3 . 7| 4402 |18.06.2024 Журналистът Емилия Милчева: Николай Марков си вдига цената, искайки среща с Борисов, а не с преговорния екип

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads