Реклама / Ads
5| 6269 |28.05.2023 НОВИНИ

Какво не каза Ясен Тодоров?

.
Съмнителни хора и автомобили забелязал около себе си зам.-шефът на Националното следствие Ясен Тодоров. Въпреки това обаче той заяви, че няма да иска охрана, защото не бил извършил нищо незаконно. Кои са тези съмнителни хора обаче така и не стана ясно. Тодоров загатна, че става дума за ”частни структури”, заговори за хора в службите, които оказвали влияние върху Държавна агенция технически операции, но не даде конкретика. Изводите оставял за себе си. Тодоров отказа още да отговори по-подробно знае ли кой е убитият в ЮАР бос Красимир Каменов - Къро.
 

"Вие не знаете кой е Къро? Мисля, че преди месец и нещо Софийската градска прокуратура даде брифинг с директора на Националното следствие (Борислав Сарафов, бел.ред.). Вътре бе намесено името на това лице, бяха цитирани записи от СРС, заплахи за магистрати...", коментира лаконично Ясен Тодоров. 


Всъщност въпросът "Кой е Къро" не би трябвало да връща Ясен Тодоров само до онази пресконференция на прокуратурата, дадена малко преди поредните парламентарни избори. 


В по-далечно минало Каменов беше известен като близък съратник на Христофорос Аманатидис-Таки, който през 2009 г. беше обвинен като ръководител на група за разпространение на наркотици и нанасяне на тежки телесни повреди. Историята на Красимир Каменов-Къро минава през бурните години на 90-те, когато той и Таки са част от ВИС -1, която се ръководи от Мето Илиянски. Разследва се връзката на Къро с убийството на Илиянски. През април стана ясно, че Къро е пуснат за издирване от "Интерпол". 


Къро е един от ключовите играчи в подземния свят през последните 30 години.


Пред bTV обаче Ясен Тодоров отказа да отговори какво точно означава разстрелът на Къро в ЮАР. Вероятно, защото едно от хвърлените в пространството имена за поръчителя на неговото убийство е това на главния прокурор Иван Гешев както и връзката на случилото се с войната в съдебната система. 


Тодоров обаче побърза да посочи, че убийството на Къро е резултат от закриването на Специализираната прокуратура - теза, която държавното обвинение поддържа от месеци. Прокуратурата бе особено против да се закрива въпросната структура, защото това обслужвало единствено и само олигарси. Истината е, че Спецпрокуратурата престана да съществува на фона на доклади, че работата й е изключително неефективна, а освен това липсват осъдителни присъди за корупция по високите етажи. 


Ясен Тодоров отказа да каже още вижда ли връзка между убийството на Къро и атентата срещу Иван Гешев и продължи да говори за закриваенто на Спецпрокуратурата, което довело до връщането на мутренските години. Заяви обаче, че "не изключва" подобна връзка. 


"Не казвам, че хората, които ме следят, са застреляли Къро", отсече Тодоров. 


Зам.-шефът на следствието не каза още какво конкретно го притеснява в съдебната реформа, ако по думите му "не върши нищо нередно и незаконно". Посочи обаче, че приетите разпоредби давали възможност главният прокурор да бъде освободен предсрочно с 13 вместо със 17 гласа във Висшия съдебен съвет - правило. Според него това е "извънредно законодателство", което противоречи на конституцията. Опасно според Тодоров била и забраната за формиране на парламентарна квота във ВСС. 


“Още по-опасното е на практика да се касират проведените избори за професионалната квота - това е пряка намеса на законодателната власт в съдебната. На практика със законодателен акт се сменя акт на съда", посочи Ясен Тодоров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2792 |27.05.2023 Задържаха камион с близо 30 мигранти край Лясковец, ясен е поръчителят-каналджия . 5| 3411 |26.05.2023 Съпругът на починалата родилка в Русе: Без притеснения, от болницата казаха, че сме изтеглили късата клечка . 6| 9226 |25.05.2023 Възможно ли е Гешев да стои зад смъртта на Къро? Ето какво каза Димитър Стоянов от BIRD.bg . 5| 3538 |25.05.2023 МВнР разкри какво знае за убийството на Къро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads