Реклама / Ads
1| 3937 |15.08.2023 НОВИНИ

Какво е мъртво течение и как да действаме, ако попаднем в хватката му

.
Какво е мъртво течение и как да действаме, ако попаднем в хватката му Източник: БГНЕС
Мъртвото течение е специфичен тип водно течение, което може да възникне близо до плажове, където вълните се разбиват. Това е крайбрежно, понякога силно водно течение, причинено от разбиващите се вълни, което отвежда вода от брега навътре в морето или друго водно тяло.

Мъртвото течение се образува от разбиващите се вълни, които пренасят вода към брега. Щом достигне брега, тази вода се оттегля обратно към морето. При определени условия оттеглянето се случва под формата на течение, насочено навътре в морето, перпендикулярно на брега. Обикновено така образуваният воден поток губи силата си на неголямо разстояние от брега, близо след линията на разбиващите се вълни. Мъртвите течения могат да са много тесни, но понякога достигат стотици метри в широчина.


Температурите слабо се повишават, доста слънце в следващите дни
Мъртвото течение е основна заплаха за плажуващите. То е особено опасно за слабите плувци или хората, които не умеят да плуват, но може да има скорост, достатъчна да отнесе дори опитни плувци навътре във водата, предава Дарик радио.

 

Обстоятелството, че зоната на мъртвото течение обикновено изглежда по-спокойна и по-подходяща за плуване от съседните, по-плитки зони, създава допълнителна опасност. Мъртвото течение не тегли към дъното, а навътре в морето.

 

Ако мъртвото течение ви "хване", докато сте във водата, важно е да запазите спокойствие и да предприемете подходящи действия, за да гарантирате безопасността си.


Как да го разпознаем?
Мъртвото течение невинаги е лесно разпознаваемо за средностатистическия плажуващ. В някои случаи мъртвото течение може да бъде разпознато по един или повече от следните признаци:

 

район със забележимо различен цвят на водата;

 

постоянен поток от морска пяна, водорасли или друга плаваща материя, който се отдалечава от брега;

 

неравномерност в изгледа на разбиващите се вълни.

 

Съвети за безопасност

 

Запознайте се с условията - преди да влезете във водата, не забравяйте да проверите прогнозата за времето, приливите и вълните. Мъртвите течения могат да варират по размер и сила, така че е важно да разберете с какво си имате работа.

 

Първо наблюдавайте - прекарайте известно време в наблюдение на вълните от безопасно разстояние, преди да влезете във водата. Гледайте как се разбиват вълните, теченията и всички потенциални опасности.

 

Изберете правилното местоположение - ако не сте запознати с проблемите на вълните, помислете за избор на място, което е известно с по-малки вълни и по-щадящи условия.

 

Избягвайте райони със силни вълни или течения.

 

Използвайте предпазно оборудване - ако карате сърф или се занимавате с други водни спортове, винаги използвайте подходящо предпазно оборудване, като каишка за вашия сърф или спасителна жилетка, ако е необходимо.

 

Не надценявайте уменията си - условията на мъртвото течение могат да бъдат предизвикателство, особено за начинаещи. Опитвайте само дейности, които са в рамките на вашето ниво на умения и зона на комфорт.

 

Бъдете ориентирани - бъдете наясно със заобикалящата ви среда по всяко време.

 

Следете забележителностите на брега, за да не се отдалечите твърде далеч от изходната си точка.

 

Избягвайте да сте сами - когато е възможно, влизайте във водата с приятел. Това добавя допълнително ниво на безопасност, тъй като можете да се пазите един от друг и да си оказвате помощ, ако е необходимо.

 

Слушайте спасителите - спасителите и местните власти имат ценна информация за текущите условия и потенциалните опасности. Обърнете внимание на техните инструкции и предупреждения.

 

Бъдете хидратирани и отпочинали - дехидратацията и умората могат да повлияят на способността ви да реагирате на променящите се условия. Пийте много вода и се уверете, че сте добре отпочинали, преди да влезете във водата.

 

Имайте план за излизане - винаги имайте ясен план за бързо и безопасно излизане от водата, особено ако условията се променят неочаквано.

 

Основни умения за безопасност във водата - ако планирате да прекарате много време във водата, помислете дали да не изкарате курс по безопасност, за да научите основни умения като плуване и как да помагате на други в беда.

Какво да правим, ако попаднем в хватката на мъртвото течение

 

Запазете спокойствие - паниката може да влоши ситуацията. Поемете дълбоко въздух и се опитайте да останете възможно най-спокойни. Това ще ви помогне да мислите по-трезво и да вземате по-добри решения.

 

Плавайте и пестете енергия - ако сте на дъска за сърф или друг плаващ предмет, легнете върху него, за да пестите енергия и да останете на повърхността. Ако плувате, стъпете във вода и се опитайте да се отпуснете.

 

Оценете ситуацията - огледайте се и се опитайте да определите посоката на течението и вълните. Това ще ви помогне да изберете най-добрия курс на действие.

 

Сигнал за помощ - ако сте в беда, вдигнете една ръка и я размахайте, за да сигнализирате за помощ. Това ще улесни спасителите или другите да ви забележат.

 

Не се борете с течението - ако има силно течение, което ви дърпа далеч от брега, избягвайте да плувате директно срещу него. Вместо това плувайте успоредно на брега, докато излезете от течението, и след това се върнете към плажа.

 

Използвайте вълните в своя полза - опитайте се да синхронизирате движенията си с вълните. Когато вълната ви повдигне, използвайте я, за да напреднете към брега.

 

Останете ориентирани - непрекъснато гледайте към брега, за да се ориентирате и да предотвратите дезориентация. Това ще ви помогне да не се отнесете твърде далеч в морето.

 

Останете видими - бъдете видими за спасителите, като носите ярко оцветено облекло или използвате всякакви налични отразяващи материали.

 

Викайте за помощ - ако сте близо до други плувци или хора на брега, извикайте за помощ. Те може да са в състояние да предложат помощ или да предупредят спасителите.

 

Бъдете търпеливи - може да отнеме известно време, докато пристигне помощ, особено ако сте в отдалечен район. Бъдете търпеливи и пестете енергията си.

 

Запазете топлината - ако сте в студена вода, опитайте се да поддържате тялото си възможно най-топло, като сведете до минимум движенията и държите крайниците си близо до тялото.

Не забравяйте, че конкретните действия, които трябва да предприемете, могат да варират в зависимост от ситуацията, като например размера на вълната, силата на теченията и вашите собствени способности за плуване. Винаги е най-добре да избягвате да бъдете хванати от вълна, като сте наясно с условията и вземете информирани решения за това кога и къде да влезете във водата.

 

Ако не сте сигурни или нямате опит, добра идея е да стоите далеч от водата, когато условията са потенциално опасни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6819 |11.08.2023 11-ти август си има улица в София. Знаем ли какво се е случило тогава? . 38| 4395 |08.08.2023 Нови руски учебници: Горбачов е виновен за всичко, Путин е спасител. За какво умря героят на героите? . 2| 2729 |05.08.2023 САЩ отказа да обяви задържания в КНДР войник като военнопленник. Какво означава това? . 6| 2509 |29.07.2023 Велико Търново замисриса лошо. Какво се случва?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads