Реклама / Ads
2| 2872 |05.08.2023 НОВИНИ

САЩ отказа да обяви задържания в КНДР войник като военнопленник. Какво означава това?

.
САЩ отказват да определят като военнопленник редник Травис Кинг, който бе задържан в Северна Корея, след като прекоси южнокорейската граница, посочват източници на агенция "Ройтерс". Това би могло да означава, че Кинг не е обхванат от защитата, полагаща се на военнопленници съгласно Женевската конвенция. Въпросът е много чувствителен за американската армия предвид нейния ангажимент да не оставя нито един войник зад вражеските линии.
 

Като войник на активна служба Кинг може да изглежда като военнопленник, като се има предвид, че Съединените щати и Северна Корея технически остават във война. Корейската война от 1950-53 г. завършва с примирие, а не с мирен договор. Но фактори, включително решението на Кинг да премине в Северна Корея по собствена воля, в цивилно облекло, изглежда са го лишили от този негов статут. 


Припомняме, че той трябваше да бъде върнат в САЩ, където да се изправи пред дисциплинарно производство, но избяга и се сля с група туристи на границата на Южна Корея и сам прекоси територията на КНДР. 


Говорител на Пентагона отказа да коментира статуса на военнопленник на Кинг, но каза, че приоритетът на министерството на отбраната е да го върне у дома и работи за постигането на това чрез всички налични канали.


Съединените щати все още имат възможност да нарекат Кинг военнопленник. Официален представител на САЩ заяви пред "Ройтерс", че няма окончателно решение и че мнението на САЩ за статута на Кинг може да се промени при наличие на повече информация по случая. 


Досега Пентагонът описва официалния статут на Кинг като "AWOL" или "отсъстващ без разрешение". Той автоматично ще бъде обявен за дезертьор след 30 дни, както предполагат военните разпоредби.


Военнопленниците са защитени от Третата Женевска конвенция, подписана от КНДР и САЩ. Това споразумение подробно описва стандартите за третиране на пленници, като гарантира всичко - от достатъчно медицински грижи и достъп на Червения кръст до способността на затворниците да изпращат съобщения до семействата си. 


Не е ясно дали етикетирането на Кинг като военнопленник би променило отношението на изолираното севернокорейско правителство към него. Пхенян, който продължава да разработва ядрени оръжия в нарушение на резолюциите на ООН, многократно показва, че не желае да бъде обвързан от международното право.


Кинг, който се присъедини към армията на САЩ през януари 2021 г., е служил като кавалерийски разузнавач в Корейските ротационни сили, част от десетилетния ангажимент на САЩ за сигурност към Южна Корея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3272 |04.08.2023 Литва обяви над 1000 руски и беларуски граждани за заплаха за националната й сигурност . 1| 3153 |03.08.2023 Адвокат отказа да защитава задържан за побой над бременна: ”Аз съм жена и майка”: . 4| 2772 |03.08.2023 Шефът на полицията в Пловдив отказа да подаде оставка . 3| 2583 |03.08.2023 Русия обяви Норвегия за неприятелска държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads