Реклама / Ads
12| 4829 |16.12.2023 НОВИНИ

И какво стана сега? ВАС върна частната „Евролаб 2011“ на Капитан Андреево

.
ГКПП "Кап. Андреево" Източник: БНТ
Върховният административен съд отмени заповедта на БАБХ контролът на храни и товари на границата ни с Турция да премине от частни ръце в държавни.
 

Нещата се развиха по следния начин. По жалба на "Евролаб 2011" ВАС е отменил заповедта на директора на БАБХ от август 2022 г., с която беше разпоредено фитосанитарният и ветеринарно медицинският контрол, както и контролът на продукти от неживотински произход, да се извършват със съоръжения за разтоварване, отваряне и преглед на пратките, осигурени от Българска агенция по безопасност на храните. Със същата заповед беше наредено проверките за идентичност да се правят от отдел ГИП на "Капитан Андреево".

 

Последното решение е взето от съдиите Любомир Гайдов (председател и докладчик), Еманоил Митев и Емил Димитров. С него се отменя актът на Софийския административен съд отпреди година за отхвърляне жалбата на "Евролаб". Пред ВАС и прокуратурата е пледирала за същото. Това съобщава сайтът bird.bg.

 

Върховните съдии обаче се оказаха на друго мнение: не приемат аргументите на БАБХ и се произнасят в полза на частната фирма. Това е и последната дума по казуса.

Заповедта е отменена заради проблеми с процедурата. Съдът се аргументира, че преди издаването издаването на заповедта, тя е трябвало да бъде съобразена с минималните изисквания на закона, свързани с подготовката и издаването ѝ. БАБХ не е спазила това задължително условие, позовавайки се на спешността на случая. Според ВАС обаче спешност не е имало. Просто агенцията е трябвало да уведоми заинтересованите, че започва подготовката за издаването на заповедта, за да могат те да дадат становищата си. А с действията на БАБХ заинтересованите лица са били лишени от възможността да защитят правата и интересите си, категорични са върховните магистрати.

 

"От материалите по делото няма данни, а не се и твърди, че операторите са допуснали нарушения при товаро-разтоварната дейност. Легитимната цел на заповедта трябва да бъде предотвратяване или преустановяване на нарушения, свързани с националната сигурност и обществения ред, а от административната преписка и мотиви е видно, че де факто се създава нов ред при товаро- разтоварната дейност на ГКП "Капитан Андреево", ясно е записано в решението на висшата инстанция.

 

Според съда дейността по фитосанитарния контрол не е ясно регламентирана в Закона за управление на агрохранителната верига. Няма как тези отношения да се регламентират с една заповед, издадена в условията на неотложност, обясняват върховните съдии. И допълват, че "тези отношения са важни, особено, когато се касае за животни и стоки, които преминават за първи път граница на държава членка от Европейския съюз. Това затруднява създаването на устойчива административна практика, която да е стабилна и предвидима за всички заинтересовани лица, които са придобили статут като такива и осъществяват дейността си съгласно действащото европейско законодателство".

 

"Съветът на Европа и ЕСПЧ подчертават, че принципите на правовата държава трябва да са водещи дори в извънредна ситуация, каквато в този случай безспорно не е налице. Дори и да е необходимо компетентният орган да предприема извънредни мерки за преодоляване на създала се кризисна ситуация, актовете и действията на администрацията трябва да зачитат принципите за законност и съразмерност", се казва още в съдебното решение. То е окончателно, а БАБХ трябва да плати и 440 лв. съдебни разноски на "Евролаб 2011".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 38510 |16.12.2023 Евгений Кънев: 12 г. гледахме Шенген през крив макарон, преди няколко човека да обърнат дневния ред на България . 1| 4240 |16.12.2023 Екипите на ЕРМ Запад продължават работа при тежки условия . 3| 4439 |16.12.2023 20-годишна жена загуби живота си при тежък пътен инцидент в Ямбол . 15| 4487 |16.12.2023 Борисов: Харчим огромна енергия върху разделителните процеси. Нацията никога не е била по-обединена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads