Реклама / Ads
0| 7727 |24.07.2022 НОВИНИ

Напрежение на “Кап. Андреево”! БАБХ не изпълнява съдебно решение, превозвачи се готвят за блокада, Турция с протестна нота

.
Опашката на ГКПП ”Капитан Андреево”
Отново напрежение на ГКПП “Капитан Андреево”, след като от БАБХ поеха фитосанитарния контрол. Оказва се, че в момента Агенцията тотално погазва закона, като отказва да изпълни съдебното решение на Върховния административен съд и да допусне “Евролаб 2011” да изпълнява товаро-разтоварната дейност на плодовете и зеленчуците.
 

В края на миналата седмица представители на фирмата са опитали да започнат работа. Те, обаче срещнали отпор от конкретен представител на БАБХ, който заявил, че няма по никакъв начин да се съобрази с решението на българския съд и че както са се изразили  "няма значение какво е написал Чолаков" /бел. ред. председателят на ВАС/.

 

Така на практика изпълнителната власт в лицето на въпросната агенция се противопоставя на съдебната. Превозвачите, които продължават втори месец да търпят финансови щети заради лошата организация на граничния пункт и часовете чакане, докато излезе пробата за пестициди в София, са решили да блокират пункта. Смятат, че са изчерпали всички мирни средства за комуникация с отговорните институции и поради това преминават към ефективни действия. 

 

В същото време старателно се укрива протестна нота от турското посолство до българските власти, с което Фрог разполага. В него се посочват трудностите на турските превозвачи именно заради проблемната организация, която създаде БАБХ след закриването на лабораторията за пестициди.

 

“Напоследък все по-голям брой турски камиони, превозващи продукти, подлежащи на анализ, се налага да се връщат от крайна дестинация до граничния пункт Капитан Андреево поради различни причини като непълни документи от лекарския контрол, различно тълкуване на законодателството с друга държава от ЕС и др. Тъй като тази ситуация е причина турските фирми да претърпят сериозни финансови загуби, компаниите започнаха да отнасят въпроса до съдебните власти. Загубеното време, разходите за връщане на камионите, недоволството на фирмите - вносители и рискът от загуба на клиенти, водят до непоправими щети за турските компании”, се казва в протестния документ. 

 

Шефът на БАБХ Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието - основни говорители по темата, до този момент не са споменали за официалния протест на Турция. Нещо повече - до този момент нито една служба не потвърждава думите им, че са били заплашвани заради предприетите действия срещу лабораторията.     

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5627 |15.07.2022 Балабанов: Говоренето, че ако мандатът отиде при нас, няма да стане, засилва напрежението . 0| 3024 |15.07.2022 Нова вълна от напрежение в Скопие. Националист запали “френското предложение” в парламента . 0| 3026 |14.07.2022 Румен Гечев: Има напрежение, но трябва да загърбим различията си с президента . 0| 3393 |14.07.2022 Напрежение в Скопие! Фон дер Лайен пред Собранието: Европа ви чака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads