Реклама / Ads
0| 3635 |14.02.2023 НОВИНИ

Какво трябва да правим при земетресение? МВР и БАН излязоха с общ доклад по темата

.
Източник: личен архив
На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони с възможен максимален магнитуд 7 по Рихтер са пет: Кресненската, Пловдивската, Софийската, Горнооряховската и Шабленската.
 

Това се казва в доклад на МВР, разработен от експертите в Националния институт по геофизика, геодезия и география - БАН.

 

В доклада пише:

 

„Земетресението е природно бедствие, което не може да бъде предсказано. Неговата продължителност не е голяма, но последствията са тежки”.

 

Двете институции предоставят и полезна информация на хората за превантивни действия в случай на трус.

 

Действия при сеизмично спокоен период:

 

Вкъщи трябва да имате, поставени на удобно място, фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, топли дрехи, резерв от храна и вода.

 

Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места. Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.

 

Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети. Помислете и определете в жилището си най-безопасното място.

 

Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.

 

Подгответе семеен план за действие. Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.

 

Действия при усещане на първия трус:

 

Не трябва да напускате сградата, в която се намирате. Направете го, само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди.

 

Заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата /в зависимост от типа на строителната конструкция/, близо до вътрешна /носеща/ стена, колона, под стабилна маса или легло.

 

След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и не хуквайте към асансьорите и стълбите. Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито безопасно място и изчакайте.

 

В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство. Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи.

 

Действия след преминаване на първия трус:

 

Изключете електричеството, газа и водата. Вземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата.

 

Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор. Осигурете предимство на майките с деца и на възрастните хора.

 

След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка.

 

Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи. Окажете първа помощ, ако около вас има пострадали.

 

Обозначете местата, на които има затрупани хора. Помогнете, ако това е възможно.

Следете информациите, които ще се излъчват по средствата за масова информация и по местните радиостанции.

 

Изпълнявайте указанията на органите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, полицията и други компетентни органи. Спазвайте обществения ред.

 

Действия след земетресението:

 

Изчакайте излъчването на информация за затихване на земните трусове и отминалата опасност.

 

Можете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка, направена от компетентните органи.

 

Не претоварвайте телефонните линии с ненужни разговори, кратко съобщете на близките си, че сте живи и здрави.

 

Спазвайте лична хигиена и не пийте вода от непроверени източници.

По време на бедствия нараства престъпността, бъдете внимателни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3289 |13.02.2023 Люк Скайуокър: Аз съм войник на Володимир Зеленски, ще направя каквото каже . 3| 3424 |12.02.2023 Иван Шишков: Панелките в България трябва да издържат на земетресение като в Турция . 30| 14648 |12.02.2023 Илиян Василев: На Росен Христов трябва да му забранят да говори . 2| 3229 |10.02.2023 АЕЖ: Тормозът срещу български журналисти трябва да спре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads