Реклама / Ads
3| 6393 |19.12.2012 НОВИНИ

Калата си отишъл спокоен. Умиротворен

.
Георги Калоянчев
"Калата не е добре. Никак не е добре! Поддържа висока температура. Почти 40 градуса. Съмняваме се за пневмония. Извикахме лекар. Чакаме го да дойде. От дни поддържа тази температура. Има хрипове високо в гърлото, но лекарите не смятат, че това е пневмония. Да. Страхувам се. Не е добре!".
 

Точно в 12 часа от 24 часа разменили тези реплики с Валя - съпругата на известния актьор Георги Калоянчев, четем във вестника.

 

В гласа й се усещали тревожни нотки. Но не очаквали такъв край...

Тя обеща, че ще ни свърже с него... Искали да го поканят за коледно интервю, защото той бил голям фен на в. "24 часа". Уви, минути след този разговор той вече е бил на небето....

Лекарите дошли. После си тръгнали. После пак дошли само да констатират кончината на големия Калоянчев..."Отиде си спокоен. Умиротворен. Накрая страдаше, но точно в този ден  сякаш Господ

се смили над него. Нямаше болки, нямаше мъки, нямаше страдания. Просто угасна", споделиха негови близки.

Калата имал болки от известно време. Дори се заговори, че има най-лошата диагноза. Той самият признаваше само едно - доста трудно му е да ходи. Паднал лошо в къщата им в Банкя преди време. Викал, викал, нямало как да го чуят - такава е архитектурата на вилата, че просто в хола, където е телевизорът, нищо не се чува. Накрая го видели паднал на пода. Оттогава ползвал проходилка, за да се придвижва. Много се уплашил. Но никога не се е предавал. Винаги с чувство за хумор, винаги готов да разкаже поредната весела история. 

 

"Животът е така устроен, че все някога се разделяме с тези, които обичаме и ценим. За Калоянчев сякаш не мога или не искам да повярвам, че ще се разминем в различни вселенски пространства", каза Стефан Данаилов. "Георги Калоянчев е актьорът НАЙ на България. Най-талантливият, най-големият, най-великият", каза колегата му от Сатиричния театър Славчо Пеев. Политици, министри, депутати изпратиха вчера съболезнователни писма и телеграми на близките на актьора. "Изиграл едни от най-запомнящите се роли на сцената,

в живота Калата остана себе си до края.
 

Велик актьор, истински приятел и достоен човек, той винаги успяваше да докосне дълбоко публиката и събеседниците си, като изпълваше с емоция всяка своя дума и жест", написа в в съболезнователен адрес до семейството на Калоянчев премиерът Бойко Борисов.

Министърът на културата Вежди Рашидов оцени така таланта на великия артист: "Безкрайно тъгувам от загубата на обичания от всички нас неповторим, уникален български талант Георги Калоянчев. Голямото сърце на един истински и целеустремен театрален гений, който караше хората около себе си да стават по-искрении по-добри, престана да бие. Калата, както по-близките, но и всичките му почитатели, го знаехме, имаше силно гражданско чувство и ярка лична позиция. Той бе единственият владетел на Сатирата, който изкара повече от половин век в едноименния театър, чиито съосновател бе. За тези над 50 години популярността му растеше и растеше и само една Стоянка Мутафова съумяваше да тича с неговото темпо.

Благодарение на таланта си Калата превръщаше дните от живота в необикновени мигове - понякога тъжни, понякога - весели, но винаги пълни с любов и себераздаване." 

В родния град на Калоянчев Бургас кметът Димитър Николов прекъсна сесията на Общинския съвет и обяви едноминутно мълчание.

Сбогуването с актьора ще е от 12 ч в петък в Сатиричния театър, съобщиха близките му, напомня 24 часа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 12818 |22.09.2012 Калата: Историята с Георги Парцалев ме натовари, останах неразбран . 28| 6567 |09.09.2012 Калата за бай Тошо: Поисках му Мерцедес, даде ми . 4| 6446 |01.07.2011 С. Дянков: Знам кой депутат къде е отишъл; да си го кажат сами . 0| 4668 |27.04.2010 Земетресение 3,2 по скалата на Рихтер усети столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads