Реклама / Ads
7| 5264 |31.03.2015 НОВИНИ

Калфин представи акцентите в новата пенсионна реформа

.
Ивайло Калфин
Премиерът Бойко Борисов и министрите на финансите и социалната политика Владислав Горанов и Ивайло Калфин оповестиха новата пенсионна реформа пред журналисти н МС.
 

 Надявам се до ваканцията да е приета и от парламента, каза  министър-председателят, според когото в най-спешен порядък промените трябва да бъдат факт.

 

Предложенията, които правим целят консолидиране и възможност за постепенно повишаване на пенсиите на българските граждани, заяви от своя страна социалният министър Калфин. По думите му следващият месец е за публични консултации, обясни Ивайло Калфин. През април ще има НСТС, както и той ще се срещне с всички партии, за да им обясни мерките. До началото на май, според него мерките могат да се приемат. 

 

На първо място се предвижда изборът между частен пенсионен фонд и държавно осигуряване да бъде многократен, а не както е в приетите и замразени промени - веднъж в живота.

Втората промяна е свързана с това, че ако все пак осигуреният избере да прехвърли всичките си пари на държавата, то те ще се съхраняват по партида в Сребърния фонд, а не по сметките на НОИ, както беше досега.

 

От предложенията става още ясно, че се връща стария метод на осигуряване на новопостъпващите на пазара на труда. Те няма да бъдат задължени да избират, а ще бъдат разпределяни, както досега, в различни частни пенсионни фондове. И само ако решат, ще могат да прехвърлят парите си изцяло на държавата (в Сребърния фонд).

 

Служителите в Сектор „Сигурност", които имат индивидуални сметки в УПФ, но нямат достъп до тях, да получат правото за избор за запазването на сегашното положение или еднократно насочване на натрупаните средства към фонд „Пенсии"

 

В работната група са били обсъдени и предложенията на Комисията за финансов надзор, които предвиждат идеи за въвеждане на многофондова система, намаляване на таксите и удръжките, събирани от частните фондове, както и създаването на Гаранционен фонд по подобие на този в банковия сектор, пише Нюз. бг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4672 |26.03.2015 Калфин променя и кастри ТЕЛК-овете до края на годината . 3| 4657 |22.03.2015 Калфин: Ще осигурим работа на обезкуражените . 6| 4597 |17.03.2015 Калфин: Липсва координация и диалог между партиите в коалицията . 23| 4446 |15.03.2015 Ивайло Калфин: Няма движение по ангажиментите, поети от нас, не е добре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads