Реклама / Ads
0| 2717 |09.09.2022 НОВИНИ

Калфин: Преговорите с „Газпром“ няма да доведат до потичане на евтин газ към България

.
Ивайло Калфин Източник: стопкадър, Nova News
Ако погледнем какво се случва в другите страни, основната несигурност в момента идва от цените на природния газ. За да се намали тази несигурност, се пълнят хранилищата. И към миналата седмица хранилищата средно в европейските страни бяха пълни над 85%. В България е много по-малко, някъде около 60%. Преговорите с „Газпром“ няма да доведат до потичане на евтин газ към България. Така че, това не е решението и е очевидно, че трябва да търсим решение в други посоки.
 

Това коментира в ефира на Nova News Ивайло Калфин, директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

 

Според него социалната политика през последната година трябва да се включи в по-общия аспект въобще какво се случва в последните 3-4 години.

 

„А то е политическа нестабилност в България. Да говорим за някаква нова социална политика не е сериозно. Имаше някои промени и повишаване на доходите, но инфлацията „изяде“ това повишаване“, обясни Калфин.

 

По думите му тегленето на дълг не е проблем, ако е в разумни граници.

 

„И като теглим дълг, трябва да държим сметка, че вчера Европейската централна банка увеличи, и то- значително, безпрецедентно, лихвите. Тоест, тегленето на всякакъв нов дълг означава вместо да отиват средства съм икономиката, да отиват за плащане на лихви. Но, иначе, по принцип, дългове се взимат в трудни периоди, за да се омекоти положението. Не е фатално взимането на дълг. Проблемът е как се харчат парите”, обясни той.

 

По отношение на предстоящите избори, експертът смята, че кампанията на всички основни политически партии е насочена към това да се обвиняват другите и по този начин не се вижда конструктивна идея, около която може да се събере бъдещо управление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2842 |07.09.2022 Елена Йончева направи пробив в преговорите в ЕС за реформа в областта на убежището . 0| 2860 |06.09.2022 „Газпром“: Китай ще плаща за руския газ в рубли и юани вместо в щатски долари . 0| 4920 |02.09.2022 Bloomberg: За да удари Европа, „Газпром“ спира напълно „Северен поток“ за неопределено време . 0| 3024 |02.09.2022 За газ се преговоря с всички, включително и с „Газпром“, потвърди говорителят на служебния кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads