Реклама / Ads
6| 7257 |06.09.2017 НОВИНИ

Калин Митрев получавал хонорари за ”хидростратегически консултации”. Като Доган

.
От 2012 до 2014 г. Калин Митрев е получил общо осем плащания от ”Азербаджанската перачница”, като само едно е към българска сметка, а останалите на сметка в швейцарска банка. Всички плащания са обозначени като “супервайзърски услуги”.
 
Митрев, който е бивш агент на комунистическите тайни служби с псевдоним агент “Симеонов”, е дългогодишен представител на България в ЕБВР.  Правителството на Бойко Борисов го остави на този пост като анулира собственото си правителственото решение от ноември 2014 г. той да бъде оттеглен.

Това се случи в разгара на кампанията на Ирина Бокова за поста главен секретар на ООН, когато България официално подкрепяше нейната кандидатура. В крайна сметка Бокова беше оттеглена и заместена с Кристалина Георгиева. След провала на кандидатурата на Бокова Бойко Борисов се възмути пред медиите, че го критикували, защото „не бил подсигурил за още пет години една комунистическа фамилия“, пише "Бивол".

Подсигуряването обаче е налице, защото директорският пост на Митрев в ЕБВР, на който го прати Борисов, му осигурява близо 170 000 евро годишна заплата. Както показа разследване на Биволъ за имотното състояние на семейството на Бокова, тези пари не са излишни, тъй като фамилията трябва да поддържа четири апартамента закупени в Париж, Лондон и Ню Йорк през последните няколко години.

Потърсен за коментар от OCCRP Калин Митрев заяви, че е имал консултантски договор с фирмата Avuar-Co LLC, която работела с Министерството на извънредните ситуации на Азърбайджан за ограничаване на щетите и превенция на катастрофалните наводнения в басейна на Кура-Араз. Всички суми получени по договора били декларирани в България, казва още българският представител в ЕБВР. Договорът бил прекратен след като Митрев се върнал на поста си в ЕБВР.

Програмата за Кура-Араз “включва широк кръг от дейности и изисква координация на много публични и частни институции от страната и в чужбина, както и мултилатерални финансови институции и донори” – разяснява Митрев своята роля в този проект.

Консултантските хонорари на финансиста Митрев за хидростратегически дейности около проекта “Кура-Араз” удивително напомнят за хонорара на философа и лидер на ДПС Ахмед Доган, който той получи за сложни хидроенергийни консултации на проект “Тунджа”, “Горна Арда”,каскадата “Доспат-Въча” и проекта “Цанков Камък”. Но за разлика от докладите, предадени от Доган на “Минстрой холдинг”, от работата на Митрев не се открива никаква писмена следа.

Наводненията причинени от река Кура през 2010 г. разрушават около 20 000 къщи и правителството в Баку похарчи близо 590 милиона долара за възстановяване на щетите и ограничаване на риска от бъдещи наводнения. Местните хора и неправителствени организации твърдят, че парите са харчени непрозрачно и са подхранвали корупцията.

Фирмата Avuar-Co е регистрирана пет месеца след наводненията и е спечелила обществени поръчки от Министерството на извънредните ситуации за сумата от 478 000 долара, малко повече от платеното на Митрев, показа проучване на OCCRP. В описанието на обществените поръчки обаче не пише нищо за консултантски договори, а за придобиване на оборудване, включително мобилна кухня.

В свободен достъп има голям брой научни изследвания и правителствени документи за управлението на водите от басейна на Кура-Араз, в които се говори за хидрополитика и хидростратегия (например тук). Сред авторите на такива доклади обаче не се срещат нито Avuar-Co, нито Митрев.

През 2015 в Баку е организирана голяма международна конференция под заглавието “Глобални и регионални хидрополитически проблеми в контекста на международното сътрудничество и сигурността“. Темата е право в десятката на проблематиката разработвана от Митрев и Avuar-Co, но и на тази конференция няма никаква следа от техния принос.

В отговор на журналистически запитвания от Berlingske и други медии от проекта дали е знаела за плащанията към нейния съпруг и дали те са свързани с политиката на ЮНЕСКО към Азърбайджан, Ирина Бокова заяви, че не е запозната с консултантския бизнес на съпруга си. “Въпросите ви са недобре обмислени”  – казва тя и посочва, че не е извършила нищо нередно и ще съди за клевета всеки, който публикува “неверни твърдения” по неин адрес.

Но ако Бокова не знае откъде идват парите за консултантския бизнес на Митрев, тя със сигурност знае в какво двамата са инвестирали семейния си доход. Разходите за недвижими имоти, които са записани на името на двамата, са за 4.7 милиона долара. Сумата надхвърля с близо един милион долара известните доходи на фамилията за последните десет години.

Разкритието, че Митрев е получавал солидни суми като консултант в периода, когато не е работил в ЕБВР, допълва финансовата картина. Но дори и тези 425 000 евро подсигурени от Азърбайджан за супервайзърски услуги не са достатъчни. Остава необяснен произхода на близо половин милион долара.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7348 |29.07.2017 Калин Сърменов: По-малко ваканция - повече учене! . 1| 8227 |14.07.2017 Калин Сърменов поиска нови избори . 0| 5839 |05.06.2017 Проф. Калинов: Пряката демокрация всъщност е пряка манипулация . 1| 7786 |13.04.2017 Само във Фрог: Калин Георгиев остава фаворит за вътрешен министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads